Делегација у Интерпарламентарној скупштини православља

Међупарламентарно тело, основано на иницијативу грчког парламента 1993. са циљевима: уочавање и вредновање промена које се дешавају у Европи, унапређење и јачање улоге православља као важног политичког, културног и духовног ентитета, превладавање екстремних националних и религијских разлика, заштита националних и верских мањина, јачање мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу, сарадња и размена искустава међу парламентима и парламентарцима.

Генерална скупштина заседа једном годишње, у јуну месецу.

Наша земља је пуноправни члан од 1995. године.

Више информација о организацији на: www.eiao.org

Aктивности

  • Стална делегација Народне скупштине ИСП учествовала је на 20. годишњој конференцији Међународног фонда јединства православних народа, од 10. до 13. фебруара 2014. године у Нишу. У саставу делегације били су проф. др Милета Поскурица, шеф сталне делегације и Александар Чотрић, члан сталне делегације,

  • Стална делегација Народне скупштине у Интерпарламентарној скупштини православља учествовала је на редовном заједничком састанку чланова Међународног секретаријата и председника одбора Интерпарламентарне скупштине православља, који се одржао у Јерусалиму и Витлејему од 19. до 21. октобра 2013. године. Делегацију су чинили проф. др Милета Поскурица, шеф сталне делегације и Александар Чотрић, члан делегације.

  • Делегација Народне скупштине учествовала на 20. јубиларном годишњем Генералном заседању Интерпарламентарне скупштине православља, од 26. до 30. јуна 2013. године, у Атини. Делегацију Народне скупштине чинили народни посланици др Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине, проф. др Милета Поскурица, шеф сталне делегације Народне скупштине у ИСП и Александар Чотрић, члан сталне делегације Народне скупштине у ИСП. Потпредседник Народне скупштине др Ненад Поповић потписао је, у име Народне скупштине, Декларацију Интерпарламентарне скупштине православља, која позива на јачање улоге православља у савременом свету, превладавање националних и религијских разлика, заштиту националних и верских мањина и сарадњу међу парламентима.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној скупштини православља народни посланик Александар Чотрић, учествовао је 9. и 10. октобра 2012. године у Атини на редовном заједничком састанку чланова Међународног секретаријата и председника одбора ИСП.
    Чотрић је информисао учеснике скупа о ставовима Народне скупштине у вези са европским интеграцијама, питањем Косова и Метохије, односу према традиционалним црквама и верским заједницама, као и о Петом састанку Међуправославне мреже иницијатива за проучавање религија и деструктивних култова, који је одржан од 24. до 27. септембра ове године у Новом Саду.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној скупштини православља Александар Чотрић учествовао је на Петом састанку Међуправославне мреже иницијатива за проучавање религија и деструктивних култова, који је одржан од 24. до 27. септембра 2012. године у Новом Саду.
    Тема овогодишњег скупа била је "Гуруизам у деструктивним култовима и другде: лични - духовни - друштвени проблеми и њихово лечење".

  • Шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије при Интерпарламентарној скупштини православља (ИСП), народни посланик Александар Чотрић, изабран је за члана Секретаријата те скупштине на 19. годишњем заседању које је одржано у Прагу од 26. до 29. јуна 2012. године. Чотрић је једногласно изабран у руководеће тело ове организације, на период од две године, и то гласовима представника 23 национална парламента.
  • Александар Чотрић, члан Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини православља, учествовао је на XVII редовној годишњој међународној конференцији Међународног фонда јединства православних народа, на тему, у оквиру програма намењеног учвршћивању сарадње посланика, црквених представника и јавних личности из земаља хришћанске традиције, и у циљу пружања помоћи Интерпарламентарној скупштини православља: „Резултати мултикултуралних пројеката у модерној Европи и проблеми духовног идентитета народа“, у Дубровнику, од 14. до 17. фебруара 2011. године.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ПОСКУРИЦА МИЛЕТА
шеф Делегације
СНС Крагујевац 1954.
ЧОТРИЋ АЛЕКСАНДАР
члан Делегације
СПО Панчево 1966.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Будите у току