Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успостављена 1990. године на Самиту у Паризу у склопу институционализације тада Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС-а), с циљем промовисања већег укључивања парламената држава учесница у активности КЕБС-а, као и олакшавања међупарламентарног дијалога и сарадње. Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успоставила Програм за демократски развој који је имао за циљ да прошири укључивање Скупштине у јачање демократских вредности и законодавних институција у демократијама у развоју.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, годишње заседање у једној од чланица и зимско заседање у Бечу, током којих се одржавају састанци радних тела, као и тематски јесењи састанак у једној од држава Медитерана.

Након учешћа на Првом конститутивном заседању PS KEBS-a 1991. и прекида чланства услед санкција, континуитет чланства постоји од 2001. године.

Више информација о организацији на: http://www.oscepa.org/
( video)

Aктивности

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала на зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Бечу 25. и 26. фебруара 2016. године. Делегацију Народне скупштине чинили шеф делегације Дијана Вукомановић, чланови Мехо Омеровић и Гордана Чомић и заменик члана Ирена Алексић.

  • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС учествовала је на редовном јесењем заседању у Улан Батору, Монголија, од 14. до 19. септембра 2015. године, у саставу: др Дијана Вукомановић, шеф делегације и чланови Мехо Омеровић и Гордана Чомић и заменик члана Ирена Алексић.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС, коју је предводила шефица делегације др Дијана Вукомановић, учествовала је од 18. до 21. фебруара 2015. године на Зимском заседању ове организације у Бечу.

  • Чланица сталне делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС и известилац Трећег комитета ПС ОЕБС Гордана Чомић учествовала је на састанку Бироа ПС ОЕБС, од 3. до 5. децембра 2014. године, у Базелу, Швајцарска. Гордана Чомић је присуствовала и Министарском савету ОЕБС на којем је Србија преузела председавање ОЕБС-ом за 2015. годину.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на Јесењем заседању ове организације, од 3. до 5. октобра 2014. године, у Швајцарској. У саставу делегације су били шеф делегације Дијана Вукомановић, члан делегације Мехо Омеровић и заменици чланова Гордана Чомић и Ирена Алексић.

  • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на 23. Годишњем заседању ове организације у Бакуу, Азербејџан, од 28. јуна до 2. јула 2014. године.
    Тема овогодишњег састанка била је „Хелсинки +40: Ка људској безбедности за све”.
    Током заседања, потпредседница Народне скупштине и заменица члана делегације Гордана Чомић изабрана је, по други пут, за Известиоца Трећег комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања ПС ОЕБС.
    У саставу делегације су били Дијана Вукомановић, шеф делегације, Мехо Омеровић, члан и заменици чланова Гордана Чомић и Ирена Алексић.

  • Шеф делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС др Дијана Вукомановић боравила је 16. и 17. јуна 2014. године, у Берну, Швајцарска. Повод за посету је заједничко председавање Србије и Швајцарске ОЕБС-ом, као и прилика да се упозна модел непосредне демократије који је заступљен у Швајцарској.

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

  • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ВУКОМАНОВИЋ др ДИЈАНА
шеф Делегације
СПС Београд 1967.
АЛЕКСИЋ ИРЕНА
заменик члана Делегације
СНС Краљево 1978.
БАБИЋ ЗОРАН
члан Делегације
СНС Врњачка Бања 1971.
НИКОЛИЋ САЊА
члан Делегације
СНС Београд, Звездара 1980.
ОМЕРОВИЋ МЕХО
члан Делегације
СДП Србије Београд, Палилула 1959.
РАКОЊАЦ др ВЕСНА
заменик члана Делегације
СНС Крушевац 1967.
ЧИКИРИЗ МИРКО
заменик члана Делегације
СПО Крагујевац 1963.
ЧОМИЋ ГОРДАНА
заменик члана Делегације
ДС Нови Сад 1958.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току