Уторак, 26. октобар 2021.

27. седницa Oдбора за културу и информисање

На седници Одбора за културу и информисање, одржаној 26. октобра, чланови Одбора размотрили су Информацију о раду Министарства културе и информисања за период мај - јул 2021. године.


Информацију о раду Министарства образложила је Данијела Ванушић, помоћник министра у Министарству културе и информисања и том приликом упознала чланове Одбора са законодавним и нормативним активностима у поменутом периоду.

Истакла је да је одржано више јавних расправа о Нацрту закону о културном наслеђу и Нацрту закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар.

Такође, подсетила је да је 20. маја ове године, Народна скупштина усвојила Закон о обнови културно – историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца и тим поводом је 23. јула формиран Одбор за обнову и развој Сремских Карловаца, чији је задатак праћење остваривања програма обнове и развоја Сремских Карловаца.

Такође, на предлог Министарства културе и информисања, Народна скупштина усвојила је и измене и допуне Закона о оснивању Музеја жртава геноцида.

Помоћница министра је упознала чланове Одбора са пројектним активностима, и указала на значајан пројекат „Дворци Србије“ који је покренут у циљу заштите културног наслеђа наше земље.

Након краће расправе, Одбор је предложио Народној скупштини да прихвати Информацију о раду Министарства културе и информисања за период мај - јул 2021. године.

У наставку рада, чланови Одбора одлучивали су о покретању поступка за предлагање кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије које предлажу универзитети акредитовани у Републици Србији и о покретању поступка за предлагање кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије које предлажу удружења чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштита деце.

Председница Одбора информисала је чланове Одбора да члановима Савета Регулатора, Радоју Кујовићу и Горану Петровићу, који су изабрани Одлуком Народне скупштине 27. децембра 2016. године, мандати истичу 27. децембра 2021. године, односно 31. марта 2022. године.

С тим у вези прописано је да надлежна служба Народне скупштине објављује јавни позив најкасније шест месеци пре престанка мандата члана Савета Регулатора. Такође прописано је да поступак предлагања члана за избор Савета Регулатора, спроводе надлежна служба Народне скупштине и надлежни одбор Народне скупштине.

На основу свега наведеног, Одбор за културу и информисање, једногласно је донео ОДЛУКУ о покретању поступка за предлагање кандидата за избор два члана Савета Регулаторног тела за електронске медије које предлажу универзитети акредитовани у Републици Србији и удружења чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштита деце.

Имајући у виду да је Одбор донео Одлуку о покретању поступка, чланови Одбора утврдили су и текст Јавног позива за предлагање кандидата за избор члана Савета Регулаторног тела за електронске медије.

Седници је председавала председница Одбора Сандра Божић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова; Жељко Томић, Бојан Торбица, Розалија Екрес, Снежана Пауновић, проф. др Марко Атлагић, Иван Рибић, Ана Миљанић, Александар Чотрић, мр Јадранка Јовановић, Милица Дачић, Небојша Бакарец и Љубомир Марић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 26. октобар 2021. | 27. седница Одбора за културу и информисање 26.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2