27. септембар 2023. Чланови Одбора за европске интеграције са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

27. септембар 2023. Чланови Одбора за европске интеграције са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

Среда, 27. септембар 2023.

Сусрет чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

Заменица председнице Одбора за европске интеграције Дубравка Филиповски и чланови Одбора Горан Милић, Дуња Симоновић Братић, Драгиња Влк, Ана Миљанић и Милан Радин, састали су се у Народној скупштини са делегацијом Представничког дома Републике Кипар, коју предводи председник Одбора за спољне и европске послове и председник Посланичке групе пријатељства Кипар-Србија Харис Георгијадис.


Говорећи о традиционалном пријатељству две земље, Дубравка Филиповски је посебно нагласила значај узајамне подршке у међународним форумима и организацијама. Захвалила се на принципијелном ставу Кипра и подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије и противљењу захтевима за чланство тзв. Косова у међународним организацијама, као што је Савет Европе.

Од великог значаја је и подршка коју Кипар пружа Србији на путу ка Европској унији, истакла је Филиповски, констатујући да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије, али и да тај процес траје превише дуго, већ 20 година и да се то одражава и на пад подршке наших грађана чланству у ЕУ. Политика проширења никад није заузимала значајно место на агенди ЕУ, констатовала је она и додала да се у тренутним геополитичким околностима Украјина, Грузија и Молдавија стављају у фокус када је реч о проширењу.

Европске интеграције Србије директно су повезане са дијалогом Београда и Приштине, навела је Дубравка Филиповски, указујући да Београд прихвата имплементицају Бриселског соразума, док са друге стране Приштина одбија сваки дијалог. „Међународна заједница се оглушава о апеле председника Републике Александра Вучића да је ситуација на Косову и Метохији изузетно тешка и да Срби доживљавају свакодневни терор“, нагласила је Филиповски. Она је изразила жаљење због недавних сукоба на КиМ и изгубљених живота и посебно истакла разочарење због изостанка реакције КФОР и ЕУЛЕКС, чији је основни задатак да очувају мир.

Харис Георгијадис се сложио да Србију и Кипар вежу чврсте историјске везе, али и пријатељство два народа. Нагласио је да ће подршка Кипра остати непромењена и једнако снажна и да тај став није само одраз пријатељства, већ и питање поштовања међународног права и вредности на којима треба да се заснива породица европских народа. Сложио се да је од изузетне важности узајмана подрша наше две земље у међународним форумима и организацијама и позвао на наставак ове успешне сарадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја