Четвртак, 10. октобар 2019.

Заједничка изјава гђе Маје Гојковић, председнице Народне скупштине Републике Србије и г. Кнута Флекенштајна, посредника Европског парламента

Међустраначки дијалог у Народној скупштини Републике Србије, Београд, 9-10. октобар 2019.


Први међустраначки дијалог у Народној скупштини Републике Србије о побољшању услова за парламентарне изборе одржан је од 9. до 10. октобра 2019. године.

Дијалог је одржан након консултација са свим политичким актерима. Формално је установљен након размене писама између г. Мекалистера, председника Одбора за спољне послове Европског парламента и председнице Народне скупштине Маје Гојковић.

Након два дана садржајних дискусија, г. Кнут Флекенштајн, посредник из Европског парламента и гђа Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, дали су следећу изјаву:

„Желимо да захвалимо свим политичким групама које су учествовале на ангажовању у конструктивним и садржајним дискусијама о конкретним мерама које се могу предузети како би се спровеле препоруке из Извештаја Европске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а у циљу побољшања услова за одржавање парламентарних избора.

Сарадња између Народне скупштине и Европског парламента у оквиру процеса међупартијског дијалога представља важну прилику за политичке актере да испуне очекивања грађана Србије у вези са демократским изборним процесом.

Закључци који се налазе у прилогу представљају резултат прве рунде дијалога. Иако су ове нове иницијативе добродошле, оне не решавају све недостатке, те је пре наредног међустраначког дијалога средином новембра потребно предузети кораке како би се даље побољшали услови за одржавање парламентарних избора.

Ово нарочито подразумева стварање једнаких услова за све политичке странке које учествују у изборима да имају једнак приступ медијима, нарочито јавним медијским сервисима (РТС; РТВ).

Учесници су истакли да је важно да сви такви предлози буду предмет транспарентних процедура, јавних консултација, као и пуног надзора Парламента, пре него што се спроведу. Учесници су такође истакли да је важно да се осигура да се за такве предлоге добије и повратна информација од ОЕБС/ОДХИР-а како би се обезбедило да су у потпуности усклађени са њиховим препорукама.

Договорили смо се да се наредна рунда дијалога одржи средином новембра у Народној скупштини.“

Прилог: ЗакључциПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја