Среда, 4. април 2012.

Tридесет седма седница Одбора за равноправност полова

Одбор за равноправност полова одржао је 37.седницу у форми округлог стола, поводом обележавања акције Месец дана ромско-женког активизма, на којој је разматрана тема Ромкиње у Србији - Ромски женски активизам за системска решења.


Отварајући седницу, председница Одбора Гордана Пауновић Милосављевић истакла је да се ова седница одржава поводом обележаваља 8. априла, Светског дана Рома. Она је додала да је Одбор у претходном периоду организовао низ семинара на тему ромско-женског активизма, који су имали за циљ побољшање квалитета живота, заштиту од насиља, описмењавање и запошљавање Ромкиња.
На седници су размотрена питања улоге институција и сарадње са невладиним сектором у борби против насиља над Ромкињама (искуства и практична примена) и питања системских решења и системске подршке за унапређење положаја Ромкиња (искуства добре праксе).
Државна секретарка у Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Славица Денић истакла је да се у Србији бележи пораст ромских девојчица у школама, што говори о побољшању ситуације у односу на раније периоде. За даљи напредак у овој области потребно је радити на промени става ромских мушкараца да жена не треба да ради и да се образује, истакла је државна секретарка.
Представнице Ромске женске мреже истакле су да је неопходно институционализовати питање положаја Ромкиња, као групе која је вишеструко дискриминисана, указати на значај финансијске подршке у спровођењу мера, пружање бесплатне правне службе, али и стварање предуслова за учешће Ромкиња у јавном и политичком животу. Такође, од великог значаја је и информисање јавности о овим питањима. Ромска женска мрежа покренула је иницијативу за оснивање локалних тимова за побољшање положаја Ромкиња, који у досадашњем раду бележе изузетно позитивна искуства, посебно у Барајеву, Лазаревацу, Пироту и Нишу, где је број Ромкиња које су уписале средњу школу повећан, чиме је генерално побољшан њихов положај у друштву.
Јан Луненбург из Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији, истакао је да је демократско друштво само оно друштво које је у потпуности посвећено антидискриминационој политици, и с тога једна од главних друштвених тема треба да буде борба против насиља над женама.
Одбор је након размене искустава усвојио препоруке којима се истиче неопходност праћења реализације националног акционог плана са посебним акцентом на родно буџетирање, увођење родних показатеља у све стратешке документе, праћење реализације планова и вредновање мера из родне перспективе, увођење системских мера на локалном нивоу израдом и реализацијом локалних стратешких планова, као и коришћење правних механизама који дискриминацију чине видљивом.
Овом приликом, Ромска женска мрежа уручила је плакете представницима локалних самоуправа Барајева, Лазаревца, Пирота и Лесковца, који су својим радом допринели побољшању положаја Ромкиња у својим локалним срединама.
Седници у форми округлог стола присуствовали су, поред чланова Одбора и народних посланика, и представници Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, активисти Ромске женске мреже, представници Мисије ОЕБС у Србији, Ромског женског центра у Београду, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, као и предстваници локалних самоуправа Барајево, Лазаревац, Лесковац и Пирот.
Акцију Месец дана ромско-женског активнизма (8.март-8.април 2012.године) реализује Ромска женска мрежа Србије.
Седници је председавала председница Одбора Гордана Пауновић- Милосављевић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја