22. октобар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

22. октобар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

Петак, 22. октобар 2021.

Oбраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на седници Одбора за уставна питања и законодавство о промени Устава Републике Србије

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на 66. седници Одбора за уставна питања и законодавство, на којој је вођена расправа о променама Устава Републике Србије у области правосуђа, уз учешће представника ванпарламентарне опозиције.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целини:

„Поштоване колеге,

Драго ми је да вас поздравим и да наставимо досадашњи добар рад у поступку доношења промена Устава Републике Србије. Ово је заиста важан и комплексан задатак, у којем Народна скупштина, а посебно овај Одбор имају кључну улогу, тако да могу да констатујем да идемо добром динамиком и да имамо много разлога да очекујемо да ће цела процедура бити окончана у мандату овог сазива Парламента, што је и један од уставних захтева када је реч о његовој промени. Ни уставне промене, као и процес доношења закона и других акта, не може да се преноси из једног сазива у други.

Поздрављам и представнике ванпарламентарних странака, желим вам добродошлицу и ценим ваше присуство овде, јер смо од почетка овог процеса отворени за учешће свих заинтересованих страна и за сугестије које могу да дођу од свих који желе да буду конструктивни у доношењу најбољих решења. Веома је добро да учествујете у, не само овом процесу, већ и у другим питањима која су од државног и националног значаја и високо вреднујем што сте износили своје предлоге на састанцима у оквиру међустраначког дијалога и изразили интересовање да присуствујете на оваквим састанцима.

Вама је познато, а задовољство ми је да вас овом приликом и директно информишем, да је Венецијанска комисија 15. октобра дала позитивно мишљење на нацрт наших уставних амандмана, што је био важан корак да бисмо наставили даље са нашом процедуром. О томе су ме обавестили представници Комисије на састанку са њима пре седам дана и могу са задовољством да констатујем да смо тиме прешли важну степеницу за пуну међународну и стручну верификацију нашег досадашњег рада.

Као што знате, један од разлога за измену уставних одредби које се односе на правосуђе је и испуњавање наших обавеза у процесу евроинтеграција, што на овај начин чинимо потпуно транспарентно и уз сарадњу са релевантним чиниоцима, као што је свакако и Венецијанска комисија.

Пред овим Одбором је у овом тренутку задатак да конципира коначан текст предлога уставних амандмана, који ће после тога ићи пред Народну скупштину где очекујем њихово усвајање.

У исто време, ми настављамо рад на новом Закону о референдуму, јер је и то важан део укупне процедуре за промену Устава, пошто коначну реч о уставним променама дају наши грађани на референдуму. Наш нацрт новог Закона о референдуму ће бити предмет неке од наредних седница Венецијанске комисије и ја и ту очекујем позитиван исход, тако да након тога можемо да приступимо поступку његовог усвајања у Народној скупштини, како би на основу њега био спроведен предстојећи референдум.

Темпо којим идемо је заиста добар, и ја очекујем да целу процедуру, укључујући и референдум можемо да успешно окончамо у току мандата овог сазива Скупштине, дакле до половине фебруара идуће године.

Дакле, при крају смо једног великог посла, ја вас подсећам да су измене Устава у овом делу на столу још од 2006. године када је Устав и донет и да смо у прошлости пропустили много времена да уважимо сугестије Венецијанске комисије и усагласимо наш Устав са европским стандардима, што овом приликом и радимо. Имамо много разлога да будемо задовољни, јер пре свега доносимо нова решења која ће нашим грађанима омогућити још већи степен независности правосуђа, доступност правди и учинити правну државу још ефикаснијом.

Руководство Народне скупштине ће бити посвећено да заврши овај посао до краја. Желим да вас обавестим да је у договору са Венецијанском комисијом договорено да се организује један овакав састанак, на коме би учешће узели представници партија у оквиру међустраначког дијалога који се водио уз присуство посредника ЕП, као и оних који су водили дијалог без њих, како би изнели своје предлоге и сугестије и дали допринос доношењу уставних промена.

Не бисмо могли да имамо овакав резултат до сада да се нисмо озбиљно посветили испуњавању процедуре за промену Устава, при чему смо спровели веома широку јавну расправу у којој су учествовали апсолутно сви наши релевантни представници, од универзитетских професора, представника судија и тужилаца, затим адвокатске организације, невладиног сектора, као и свих других који су својим интересовањем и својим сугестијама допринели да Народна скупштина на крају донесе најбоље решење за наше грађане.

Овај поступак је до сада вођен по највишим демократским стандардима и уз пуно поштовање одредби за промену Устава и ја сам уверен да ће тако бити и до самог краја. Очекујем вашу добру сарадњу као и до сада и вашу пуну ангажованост, а што се мене тиче можете као и до сада да рачунате са мојом пуном сарадњом, јер сви заједно учествујемо у доношењу одлуке од огромне важности, која се не доноси тако често.

Желим вам добар рад и добре одлуке,

Хвала Вам!“Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја