3. април 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на међународној конференцији «Сарадња парламената и независних регулаторних тела у југоисточној Европи»

3. април 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на међународној конференцији «Сарадња парламената и независних регулаторних тела у југоисточној Европи»

Уторак, 3. април 2012.

Mеђународнa конференцијa «Сарадња парламената и независних регулаторних тела у југоисточној Европи».

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић отворила је дводневну међународну конференцију «Сарадња парламената и независних регулаторних тела у југоисточној Европи».


«За нас, снажна независна регулаторна тела, органи и организације - чији се извештаји озбиљно разматрају, а препоруке из њих спроводе - знак су јачања ефективније и ефикасније контроле над извршном влашћу, што је једна од уставних обавеза управо НСРС. У том смислу и стицање економске независности, јачање улоге ових тела и њихових укупних капацитета важни су подједнако као и оснаживање самих скупштинских тела и механизама за вршење контролне улоге», рекла је Ђукић Дејановић.
Председница Народне скупштине подсетила је да је новембру 2009. године одржана Међународна конференција која је за циљ имала да се, између осталог, размотри парламентарна контрола извршне власти и значај независних државних органа и тела за њено успешно спровођење, а да су се у међувремену догодиле значајне промене и у самој регулативи.
"Они који су учествовали и пратили тадашње догађаје сећају се тешкоћа у почетним корацима рада независних тела у Србији и чињенице да је чак и једна норма Пословника, која се могла тумачити као канал за вршење притисака, елиминисана, а све са циљем да потврдимо наше опредељење за сврсисходну сарадњу са независним регулаторним телима. И управо је та сарадња резултирала Београдским принципима - моделом добре праксе у односу парламената и институција за заштиту људских права, које смо прошлог месеца одаслали из овог Дома», рекла је председница Народне скупштине.
Ђукић Дејановић је нагласила да Србија није била сама на том путу и да је много тога реализовано уз подршку Европског покрета у Србији, Мисије ОЕБС и Фридрих Еберт Фондације. "Данашња конференција, организована у оквиру председавања Србије Процесом сарадње у Југоисточној Европи, такође је резултат нашег настојања да унапређујемо однос и сарадњу националних парламената и независних регулаторних тела и да са земљама региона размењујемо искуства у том домену", рекла је председница Народне скупштине. Она је навела да се земље региона налазе на различитим нивоима процеса евроинтеграција и да је зато размена знања и искустава од изузетне важности за сваку земљу понаособ.
Уводна излагања имали су и Димитриос Кипреос, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Властимир Матејић, председник Европског покрета у нашој земљи и Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине. Конференција се одржава у организацији Народне скупштине и Европског покрета у Србији, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, USAID-а и Фридрих Еберт фондације.

На скупу у Дому Народне скупштине учествују стручњаци, представници државних органа, независних тела и цивилног друштва из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Хрватске, Словеније, Молдавије, Турске и Црне Горе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја