Понедељак, 18. новембар 2019.

93. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Чланови Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава су на седници од 18. новембра размотрили у начелу Предлог закона o буџету Републике Србије за 2020. годину, са Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2020. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за здравствено осигурање за 2020. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Националне службе за запошљавање за 2020. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2020. годину.


Седници су присуствовали представник предлагача, министар финансија Синиша Мали са сарадницима, председник Фискалног савета Павле Петровић и чланови Владимир Вукчевић и Никола Алтипармаков, као и известилац Одбора за заштиту животне средине проф.др Снежана Богосављевић Бошковић.

Председница Одбора др Александра Томић подсетила је чланове Одбора да је Фискални савет доставио оцену Предлога закона о буџету за 2020.годину, као и да је Парламентарна буџетска канцеларија доставила његову анализу. Такође, Томић је обавестила чланове Одбора да су одбори за културу и информисање, за пољопривреду, шумарство и водопривреду, за заштиту животне средине, за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и за здравље и породицу доставили предлоге да Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава прихвати у начелу разделе Предлога закона о буџету за 2020.године из своје надлежности.

Одбор је донео одлуку да се време за расправу у начелу удвостручи, након чега је Предлог закона члановима Одбора образложио представник предлагача, министар финансија Синиша Мали. Он је изразио задовољство што се Предлог закона о буџету за 2020.годину налази у скупштинској процедури на време и по календару. Такође, Мали је оценио да је намера приликом израде Предлога закона била да се повећа животни стандард грађана и да се убрза привредни раст земље. Говорећи о повећању животног стандарда грађана Мали је истакао да га карактерише раст плата у износу од 8 до 15 одсто, повећање пензија по швајцарском моделу од 5,4 одсто заједно са једнократном помоћи која је већ исплаћена и повећање минималне цене рада за 3.000,00 динара. Мали је истакао да се убрзавање привредног раста огледа у јавним државним инвестицијама у износу од 260 милијарди динара опште државе које обухватају изградњу моравског коридора и других путева, као и железничке инфраструктуре, затим растерећивање привреде које се огледа у смањењу оптерећења на зараде како би се подстакло ново запошљавање, а трошак за државу износиће по овом основу 13,1 милијарду динара. Мали је нагласио да данас говоримо о другачијим терминима него 2014.године, јер се данас завршава консолидација финансија и представља почетак новог инвестиционог циклуса. Стопа незапослености износи 10,3 одсто, у буџету је суфицит од преко 60 милијарди динара, дефицит износи 0,3 одсто на нивоу републике или 0,5 одсто на нивоу државе за 2020.годину. Расте тенденција смањења јавног дуга те је данас 51 одсто, са пројекцијом смањења на 50,3 одсто у 2020.години. Стопа раста ће ове године ићи преко 3,5 одсто, што даје могућност да се раст у 2020.години планира на четири одсто, а бележи се и раст страних директних инвестиција које износе 5,8 милијарди долара за 107 пројеката, навео је Мали. Он је рекао и да ће у децембру 2019.године просечна плата у Србији бити преко 500 евра, што је било обећање и да ће се са растом просечне плате наставити и наредне године.

Председник Фискалног савета Павле Петровић дао је оцену Предлога закона о буџету за 2020.годину истакавши да је основна оцена да је главни недостатак Предлога закона прекомерни раст плата у јавном сектору, којим се поткопава будући привредни раст и стандард грађана. Он је навео да је привредни раст и даље око 3 или 3,5 одсто, што је на самом зачењу и требало би да износи око 5 одсто. Сем тога, Петровић је истакао да су средства у буџету добро распоређена, посебно у погледу нивоа дефицита, пада јавног дуга, прихода и расхода који су опрезно планирани, за које је оценио да ће бити и остварени и да ће довести до суфицита за који је оценио да треба да буде искоришћен за инвестиције, посебно комуналне инвестиције. Критикујући Предлог закона о буџету за 2020.годину Петровић је навео да проблем представља наставак забране запошљавања без обзира на препоруку да са овом праксом треба прекинути, као и да проблем представља раст издатака за казне и пенале.

Известилац Одбора за заштиту животне средине проф.др Снежана Богосављевић Бошковић представила је Извештај Одбора о разматрању раздела 25 Предлога закона о буџету за 2020. годину са предлогом да га Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава прихвати у начелу.

Након дуже расправе чланови Одбора прихватили су Предлог закона у начелу.

У наставку седнице Одбор је донео Одлуку о образовању Радне групе за утврђивање испуњености услова у поступку предлагања кандидата за избор председника и четири члана Савета Комисије за контролу државне помоћи. Председница Одбора обавестила је чланове да је председник Народне скупштине 23. октобра ове године огласио конкурс за избор председника и четири члана Савета Комисије за контролу државне помоћи са роком од 20 дана за подношење пријава, с тога је председница Одбора предложила формирање Радне групе Одбора од три члана, која ће извршити преглед пријава и документације која буде пристигла на јавни конкурс. Одбор је одлучио да за председника Радне групе буде изабран члан Одбора др Милорад Мијатовић, а да за чланове буду изабрани чланови Одбора Горан Ковачевић и Милан Лапчевић.

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Зоран Бојанић, Оливера Пешић, др Милорад Мијатовић, Србислав Филиповић, Горан Ковачевић, Соња Влаховић, Момо Чолаковић, Војислав Вујић, Золтан Пек, Милорад Мирчић, Александар Стевановић, Зоран Деспотовић, Верољуб Арсић и Милан Лапчевић, као и народни посланик Ђорђе Вукадиновић, који не припада ниједној посланичкој групи.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 18. новембар 2019. | 93. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 18.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 16. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја