5-6. септембар 2019. 84. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

5-6. септембар 2019. 84. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Петак, 6. септембар 2019.

84. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одржао је 5. и 6. септембра 2019. године, седницу ван седишта Народне скупштине у Зрењанину, на којој је утврђен следећи дневни ред:


  1. Извештаја о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Града Зрењанина за 2018. годину;
  2. Доношење Одлуке о изменама Одлуке о образовању Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције;
  3. Разматрање Извештаја Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције о разматрању ревизија финансијских извештаја спроведених током 2019. године;
  4. Разматрање Извештаја Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције о разматрању ревизија правилности пословања спроведених током 2019. године;
  5. Иницијативе за измене закона и прописа у вези финансијског извештавања и јавних набавки;
  6. Разматрање предлога Одбора за ревизије сврсисходности за 2020. годину.
На почетку седнице, присутнима се обратио градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, пожелевши присутнима добродошлицу и успешан рад. Указао је на одличну сарадњу Града Зрењанина са републичким органима, како са Народном скупштином и Владом, тако и са свим ресорним министарствима. Навео је да је Зрењанин атрактиван град за инвестирање, истакавши да је једна од највећих привредних инвестиција у Србији управо реализована у овом граду и то изградња фабрике гума кинеске компаније LINGLONG. Такође, навео је да се очекује још једна велика инвестиција, изградња ауто-пута Београд-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад, и додао да је у претходне две године у Зрењанину отворено 4500 нових радних места, код домаћих и страних инвеститора.

У наставку седнице Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Града Зрењанина за 2018. годину представио је др Душко Пејовић, председник Савета Државне ревизорске институције.

Чланови Одбора донели су и Одлуку о изменама Одлуке о образовању Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције.

У наставку рада, одржана је Пета седница Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције, на којој су разматране обављене ревизије Државне ревизорске институције о ревизијама финансијских извештаја спроведених у 2019. године и о ревизијама правилности пословања спроведених у 2019. години. Председавајући Пододбора проф. др Владимир Маринковић дао је реч др Душку Пејовићу, председнику Савета Државне ревизорске институције који је наведене извештаје образложио.

Након детаљног образлагања и конструктивне расправе, чланови Пододбора су предложили Одбору да прихвати наведене извештаје. Одбор је већином гласова прихватио предлоге Пододбора.

Другог дана рада, 6. септембра, чланови Одбора дискутовали су о иницијативи за измене закона и прописа у вези финансијског извештавања и јавних набавки са посебним освртом на нацрт Закона о рачуноводству и нацрт Закона о ревизији, које је представио Александар Јањушевић, в. д. помоћника министра финансија и нацрт Закона о јавним набавкама, који је образложила Ивана Ђенић, заменик директора Управе за јавне набавке.

На крају седнице размотрен је предлог Одбора за ревизије сврсисходности за 2020. годину, који је образложио др Душко Пејовић, председник Савета Државне ревизорске институције.

Седници су присустовали представници Државне ревизорске институције, представници Министарства финансија, Управе за јавне набавке, представници Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки и представници Удружења интерних ревизора јавног сектора Србије, канцеларија Нови Сад.

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Зоран Деспотовић, Милорад Мијатовић, проф. др Владимир Маринковић, Момо Чолаковић, Милан Лапчевић, Војислав Вујић, Золтан Пек, Зоран Бојанић, Горан Ковачевић, Соња Влаховић, Оливера Пешић, Верољуб Арсић и Арпад Фремонд, као и народни посланици Мирко Крлић и Станислава Јаношевић.

Ова седница Одбора одржана је у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, друга фаза“, који спроводе Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).


Одбори везани за ову активност


Фото галерија

Видео (2)

Четвртак, 5. септембар 2019. | 84. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 05.09.2019.(I)

Петак, 6. септембар 2019. | 84. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 06.09.2019.(II)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
петак, 21. фебруар

Цео календар догађаја