Уторак, 22. октобар 2019.

83. седница Одбора за спољне послове

На седници одржаној 22. октобра, члановима Одбора за спољне послове обратио се Брајан Малруни, бивши премијер Канаде, који је говорио о 100 година савезничких веза Срба и Канађана.


Брајан Малруни, 18 премијер Канаде, истакао је да посета Србији представља и за њега и за његову супругу изузетну част, као и то што има прилику да преко своје породице дели везе са Србијом и њеним народом.

„Захваљујем се на прилици да вам се данас обратим у овом високом дому, био сам посланик у канадском парламенту 10 година, девет година сам био премијер Канаде и свестан сам посвећености свих чланова парламента који радом помажу развој свог народа“, поручио је Малруни члановима Одбора за спољне послове.

Он је додао да Канађани и Срби имају заједничку прошлост и односе међу људима који их повезују. У Канади живи преко 100.000 становника српског порекла, који су важан чинилац канадског друштва, истакао је Малруни. Он је додао да је канадска влада коју је предводио 1988.године донела први закон о мултокултуралности са циљем да се изгради мултикултурно друштво у коме ће људи из читавог света имати једнаку улогу и признање у друштву. Говорећи о заједничкој историји Малруни је додао да две земље повезује савезништво из оба светска рата, када су се Срби и Канађани борили и умирали заједно за слободу.

„Ми поштујемо Србију због храбрости, издржљивости и борбености. Знамо и нећемо никада заборавити изузетно велику цену коју је српски народ платио бранећи слободу“, поручио је Малруни.

Да илуструје поштовање српских жртава, Малруни је навео да се у западној Канади, у провинцији Алберта, налази планина назвала по Радомиру Путнику, са обележјем на коме је написано да је постављено у част Радомира Путника и палих српских бораца.

Малруни је говорио о свом ангажману у УН током ратних сукоба у бившој Југославији и доприносу канадских снага у мировним мисијама и поручио да верује да српски народ треба да буде творац своје будућности, као и да Срби морају да имају снове и визије како би остварили своје циљеве. Он се у свом обраћању осврнуо и на питање Косова и Метохије и дијалог Београда и Приштине оценивши га као осетљиво питање.

„Морамо да залечимо све старе ране како бисмо учили из својих грешака. Суочавање са прошлошћу је начин да се залече ране и да се крене напред. Србија сада има прилику, као и многе друге земље, да постане чланица ЕУ, са становишта некога ко је прошао кроз сличну атмосферу, ми знамо да је процес приступања ЕУ данас много тежи. Чланство у ЕУ нуди Србији изгледе за просперитет, напредак, те вас охрабрујем да наставите овим путем са заносом и еланом и да решите неспоразуме које имате са другим земљама у региону. Не постоји земља која је довољно богата и способна да се бори са новим изазовима сама, неопходно је да се размењују мишљења и да се граде нови и обнављају стари односи. Надам се да ће Канада и Србија наставити да заједно раде на остваривању ових циљева“, поручио је Малруни.

Супруга Брајана Малрунија, Милица Мила Павлички Малруни претходно се обратила народним посланицима на заједничкој седници Одбора за дијаспору и Србе у региону и Одбора за културу и информисање. Мила Малруни пореклом је из Новог Бечеја и као истакнутој чланици српске дијаспоре додељен јој је Витез светосавског пацифизма. Општина Нови Бечеј је у сарадњи са Архивом Зрењанина и Новог Бечеја и амбасадорком др Љиљаном Никшић приредила књигу под називом „Милина земља предака – Породица Пивнички у историји Новог Бечеја“.

Седници су присуствовали чланови Посланичке групе пријатељства са Канадом, амбасадор Канаде у Србији Њ.Е. Кати Чаба, амбасадори Белгије, Ирака, Катара, Марока и Алжира, потомци Михајла Пупина, представници дипломатског кора, Министарства спољних послова и Општине Нови Бечеј.

Седници је председавао председник Одбора проф.др Жарко Обрадовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Дубравка Филиповски, Љиљана Малушић, Јован Палалић, Тијана Давидовац, др Милорад Мијатовић и Ђорђе Вукадиновић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 22. октобар 2019. | 83. седница Одбора за спољне послове 22.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 16. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја