Среда, 29. септембар 2021.

62. седница Одбора за уставна питања и законодавство

Чланови Одбора за уставна питања и законодавство су одржали 29. септембра седницу, на којој су путем видео линка обавили разговор са представницима Венецијанске комисије Савета Европе.


Председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић захвалила се представницима Венецијанске комисије на директном односу и блиској комуникацији која је остварена током овог важног процеса реформе правосуђа, који треба да значајно допринесе и напретку Србије у процесу европских интеграција. Венецијанска комисија, као стручно тело које чине експерти, пружа велику подршку Србији у овом важном просцесу, констатовала је она.

Жарић Ковачевић је истакла да је током процеса измене Устава у области правосуђа, који је отпочео још 2018. године, постигнут висок ниво транспарентности и инклузивности, и додала да се стручна и заинтересована јавност у великом степену укључила током два круга јавних слушања, која су одржана у претходном периоду, у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Активно учешће на јавним слушањима узели су представници правосуђа, струковних удружења, независних државних органа, сттручне јавности, адвокатских комора, цивилног друштва, амбасада и међународних организација, истакла је Жарић Ковачевић.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство је током разговора невела и да је Радна група за израду акта о промени Устава Републике Србије формирана 23. јуна, и да је одржала до сада 13 седница, како би се уставни амандмани додатно поправили и правосуђе постигло потпуну независност и ефикасност у раду, и како би судска грана власти у Србији била на нивоу земља ЕУ.

Са одржаних јавних слушања, Радна група је сагледала све предлоге, примедбе и идеје, како би се дошло до најбољег текста акта о промени Устава Републике Србије и текста уставног закона за спровођење Устава Републике Србије, који је Одбор усвојио и упутио Венецијанској комисији на разматрање, навела је Јелена Жарић Ковачевић и додала да су смернице Венецијанске комисије биле су од велике користи у овом раду.

Она је у разговору истакла и да треба радити на новом закону о референдуму, имајући у виду да је постојећи закон усвојен 1994. године, измењен 1998, а да је важећи Устав Републике Србије донет 2006. године, те да Закон о референдуму и народној иницијативи није усаглашен са важећим Уставом Републике Србије. Битно је да овај скупштински сазив, који је започео посао промене Уства, тај посао и доведе до краја, јер након одржаног референдума, Народна скупштина треба и да потврди резултате референдума, закључила је своје обраћање председница Одбора за уставна питања и законодавство.

Седници је председавала председница Одбора Јелена Жарић Коваћевић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Невена Веиновић, Војислав Вујић, Адам Шукало, Лука Кебара, Дубравка Краљ, Илија Матејић, Вук Мирчетић, Угљеша Мрдић, Виолета Оцокољић, др Балинт Пастор, Борисав Ковачевић, Оља Петровић, Зоран Томић, Дејан Кесар, Жељко Томић и Дијана Радовић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја