Среда, 10. фебруар 2016.

59. седница Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу

На седници од 10.фебруара, чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу размотрили су, у начелу, Предлог закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, Предлог закона о изменама и допунама Закона о прекршајима и Предлог закона о изменама Закона о уређењу судова.


Чланови Одбора обавили су заједнички претрес о сва три предлога закона, које су представили представници Министарства правде.

У образложењу Предлога закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника истакнуто је да је у току примене Закона о реституцији уочено да за у одређеним случајевима нема активне легитимације, односно, да нема живих наследника власника одузете имовине, који би исту потраживали, те се овај Предлог закона доноси како би се ова ситуација решила.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о прекршајима предвиђа увођење виших ценсуза за прекршаје за које се институт прекршајног налога може применити. С обзиром да је институт прекршајног налога, уведен Законом о прекршајима 2014.године, дао добре резултате, овим Предлогом закона се увећавају новчане казне за фиксни износ и за физичка и за правна лица. Између осталог, Предлог закона предвиђа да АПВ и локалне самоуправе могу изрицати налоге у фиксном износу, поједностављује се одлучивање у другостепеном поступку и побољшава се достављање прекршајног налога.

Предлогом закона о изменама Закона о уређењу судова мења се један члан, који се односи на одлагање рока примене основног Закона, а на иницијативу Високог савета судства.

У расправи која је уследила чланови Одбора интересовали су се за списак имовине коју потражује јеврејска заједница, оцењено је да је Предлог закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника од историјског значаја и да представља један вид сатисфакције.

Након расправе чланови Одбора су једногласно прихватили сва три предлога закона, у начелу.

Седници је председавао Петар Петровић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Вучета Тошковић, Мирјана Андрић, Живан Ђуришић, Велинка Тошић, Тања Томашевић Дамњановић, Неђо Јовановић, Мехо Омеровић и Биљана Савовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 10. фебруар 2016. | 59. седница Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу 10.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
недеља, 25. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја