Уторак, 5. март 2019.

53. седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције је, на седници одржаној 5. марта 2019. године, размотрио у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља, Предлог закона о изменама и допунама Закона о здрављу биља, Предлог закона о угоститељству и Предлог закона о туризму.


Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране представила је Тамара Бошковић, испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, која је навела да се овим предлогом врши усклађивање са европским законодавством, боље дефинишу појмови и надлежности, а новим чланом уводи се такса за службене контроле, која ће бити јединствена за све субјекте. Такође, Предлогом закона јасније се одређују компетенције националних референтних лабораторија.

Представница Управе за заштиту биља представила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља истакавши да је основни закон донет још 2009. године и делимично је усклађен са директивама и уредбама ЕУ. Разлог за измене се огледа у делу који се односи на регистрацију средстава за заштиту биља и у прописаној контроли уређаја за примену средстава за заштиту биља и примену пестицида. Такође, успоставља се систем службених и референтних лабораторија и усклађује поступак регистрације и евалуације, као и систем обуке свих који имају контакте са средствима за заштиту биља.

Јелена Јанковић из Управе за заштиту биља образложила је члановима Одбора Предлог закона о изменама и допунама Закона о здрављу биља, који неће утицати на степен усклађености са директивама ЕУ, јер се врше суштинске измене ради побољшања рада на испуњавању циљева закона и отклањању недостатака који су уочени у његовој примени, а пре свега то се односи на организацију послова, бољу имплементацију међународних стандарда и доношење битних фитосанитарних мера.

Предлоге закона о угоститељству и о туризму представио је државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација др Мирослав Кнежевић који је истакао да се разлози за доношење два потпуно нова закона огледају у чињеници да су ове делатности до сада биле регулисане једним законом, али и имајући у виду досадашњу развијеност угоститељства и туризма у земљи. Постојали су и захтеви за усклађивањем са Законом о општем управном поступку и са Законом о инспекцијском надзору, као и са Стратегијом развоја туризма до 2020. године, истакао је Кнежевић.

Предлогом закона о угоститељству омогућиће се сузбијање сиве економије и регулисати рад оних субјеката који се баве тзв. издавањем стана на дан, јер је креирано решење којим они више неће морати да послују преко посредника, већ ће сами моћи да пријављују своје госте, такође, плаћаће паушални порез, а уводи се и централни информациони систем или е-туриста. Од овог предлога закона очекују се позитивни ефекти у односу на сеоски туризам, навео је Кнежевић.

Потреба за доношењем закона о туризму проистекла је из остварених резултата туризма у земљи. Њиме се врши усклађивање и координација програма рада националних, регионалних и локалних туристичких организација, а посебно се водило рачуна о заштити права путника и врши усклађивање са директивом ЕУ из 2015. године која се односи на пакет аранжмане. Новим законом агенције ће бити у обавези да поред гаранције путовања дају и депозит, а уводи се и категоризација агенција, истакао је Кнежевић.

Након расправе чланови Одбора прихватили су, у начелу, све предлоге закона.

Седници је председавао председник Одбора Ненад Чанак, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Елвира Ковач, Звонимир Ђокић, Весна Марковић, Вера Јовановић, Оливера Пешић, Гордана Чомић, Душица Стојковић, Милорад Хаџи Стошић, Жарко Мићин и Драган Шормаз.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 5. март 2019. | 53. седница Одбора за европске интеграције 05.03.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 9. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја