Уторак, 23. фебруар 2016.

49. седница Одборa за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, одржаној 23. фебруара, чланови Одбора размотрили су актуелну ситуацију у сточарству и откупне цене у свињарству.


Након дискусије коју се чланови Одбора водили са представницима Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине и члановима Привредне коморе Србије, Одбор је усвојио предлог закључка упућен Влади у ком препоручује задржавање и евентуално повећање износа за прелевмане за свињско месо, а да се новац добијен од прелевмана пласира у домаће сточарство и подизање конкурентности. Одбор препоручује да се у циљу очувања производње и цена уведу мере дотације лагера заинтересованим кланицама квартално, за куповину од 10 до 15 хиљада товљеника у висини од 15 до 20 динара по килограму. Увођењем поменуте мере очувала би се стабилност цена и тржишта, и допринело већим приходима у порезима на додату вредност у државној каси. Одбор је такође, предложио да се преговорима испита могућност и тражи укидање прелевмана царине на јунеће месо.

На седници се говорило се и о покретању иницијативе за репрограм дугова за здравствено осигурање земљорадника са предлогом закључка Влади Републике Србије и одговарајућих поступака у вези ПИО доприноса за земљораднике. Одбор је донео закључак да се Влади препоручи да донесе закључак о доприносима о здравственом осигурању земљорадника и да их репрограмира на пет година, са отписивањем камата по плаћеном основном дугу, и да се текућим уплатама, кварталним из претходне године, стекне право овере здравствене књижице и омогући право лечења. На сличан начин Одбор је предложио да се изменама одговарајућих прописа регулишу и дуговања за доприносе за ПИО осигурања земљорадника.

На седници је било речи и о подстицајима у пољопривреди односно уредбама о допуни, где је Одбор донео закључак да се размотри могућност правилнијег и квалитетнијег начина расподеле подстицајних средстава, и по могућности увећа обим средстава у аграрном буџету.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора, а седници су присуствовали и чланови Одбора Велимир Станојевић, Јован Марковић, Жарко Богатиновић, Миодраг Николић, Зоран Антић, Арпад Фремонд и заменици чланова, Мирослав Маринковић, Мирољуб Станковић, Дејан Нектаријевић, Жељко Сушец, Младен Лукић, Владан Милошевић и Надица Николић-Танасијевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 23. фебруар 2016. | 49. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 23.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2