Уторак, 18. децембар 2018.

48. седница Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, 20. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Седма седница Одбора за права детета

На заједничкој седници, одржаној 18. децембра, чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за права детета размотрили су Извештај о раду Националног механизма за превенцију тортуре за 2017. годину, који је поднео Заштитник грађана, а који је присутнима образложила Оља Јовичић, генерали секретар Заштитника грађана.


Јовичић је истакла да је ово шести по реду годишњи извештај овог типа, а који је спроведен од стране Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију против тортуре (НПМ) у Републици Србији. Генерални секретар је истакла да је у 2017. години обављена 61 посета местима где се налазе лица лишена слободе и да је, на основу утврђених неправилности у раду, надлежним органима упућено 309 препорука.

Јовичић је истакла да је у 2017. години, ради праћења поступања полиције према доведеним, ухапшеним и задржаним лицима, НПМ обавио 8 посета полицијским станицама. Поступање према задржаним лицима је праћено и приликом посета заводима за извршење кривичних санкција, с обзиром да је пракса да се лица задржана на основу Законика о кривичном поступку смештају у заводе. Сачињено је 6 посебних извештаја о поступању полиције, у којима је упућено 41 препорука. Секретар је рекао да по сачињеним извештајима многе просторије за задржавање и даље нису у складу са стандардима, а веома мали број полицијских станица има услове за боравак лица дуже од 24 сата.

НПМ је посетио 12 завода за извршење кривичних санкција, а сачињено је 10 извештаја и упућено 168 препорука за отклањање уочених недостатака и унапређење поступања органа. По 110 препорука је поступљено, по 5 није и за 53 је потребно даље праћење. Недостаци у већини завода су ти да се уочава потреба за унапређењем система видео надзора, ради боље покривености и дужег чувања снимака. Такође, поједини заводи због своје локације и архитектонских решења не могу у потпуности да испуне захтеве које постављају савремени стандарди поступања према лицима лишеним слободе.

У 2017. години НПМ је обавио 2 посете психијатријским болницама, а установљено је да се на смештају налази велики број пацијената на дуг период, искључиво из разлога што у заједници нису обезбеђени услови за њихов боравак. Психијатријске болнице се суочавају и са недовољним бројем запослених, што може неповољно утицати на квалитет пружања здравствених услуга и остваривање права пацијената. У сличном положају налазе се и социјалне установе домског типа.

НПМ је обавио 36 тематских посета, ради праћења поступања надлежних органа према избеглицама и мигрантима и кроз 26 извештаја о овим посетама су упућене 52 препоруке за уклањање утврђених недостатака и унапређење поступања. Поступљено је по 29 препорука, по 3 препоруке није поступљено и даље ће се пратити поступање по 19 препорука. Подаци Комесаријата за избеглице и миграције показују да се у децембру 2017. године у центрима налазило 85 миграната који су заинтересовани да траже уточиште у Србији. Ови подаци указују на могућност да је упркос више од 6 хиљада издатих потврда о намерама за тражење азила, број стварних тражилаца много мањи и да потврде више служе за евидентирање. У септембру је објављено да је више од 500 деце миграната уписано у 27 основних школа у Србији. Овај процес је пратио и НПМ приликом посета центрима и утврдио да деца у локалним основним школама присуствују на 2 до 3 школска часа дневно.

На седници је речено да је у Србији настављен тренд унапређења заштите права лица лишених слободе, примене полицијских овлашћења, као и спречавања тортуре и других облика злостављања. Истакнуто је и да тортура као организована појава подстицана од стране државних органа не постоји.

Седници је председавао председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петар Петровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова три одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 18. децембар 2018. | 48. седница Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу 18.12.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 25. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја