Среда, 13. јануар 2016.

47. седница Одбора за одбрану и унутрашње послове

На седници од 13. јануара, чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове размотрили су, у начелу, предлоге закона о полицији, о јавном реду и миру и о јавном окупљању, које је поднела Влада.


Предложене законе образложио је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

Предлог закона о полицији је нов, темељни закон, којим се уређује рад полиције и који предвиђа доста новина у више области, истакао је Стефановић. Он је посебно истакао одредбе Предлога закона којима се пооштравају услови за заснивање радног односа у МУП-у, успостављају услови за каријерни развој, али и уводи нов сектор за међународну сарадњу и европске послове. Предлог закона омогућава нову организациону структуру МУП-а, односно, доношење нове систематизације, увођење нових седишта јединица и друго, додао је Стефановић. Такође, Предлог закона омогућиће пројекцију буџетских средстава и процену ризика, као основе процеса планирања у Министарству. Новине које доноси Предлог закона су и дефинисање полицијских мера и радњи, уводе се нове врсте послова и њихова стандардизација, као и нова структура специјалних јединица. Министар Стефановић је додао да ће се овим Предлогом омогућити чешћа безбедносна процена полицијских службеника, а стварају се услови и да сектор унутрашње контроле има нове инструменте за искорењивање корупције у Министарству.

Након расправе чланови Одбора прихватили су у начелу Предлог закона о полицији.

Образлажући Предлог закона о јавном реду и миру министар Стефановић је истакао да је важећи Закона донет још 1992. године. Овај Предлог закона ће адекватно пратити праксу и промене у нормативном уређењу ове области. Он је додао да су прекршаји јавног реда и мира показатељи безбедности у друштву. Овим Предлогом прописују се нови прекршаји и уводе нове казнене мере, а посебна пажња је посвећена заштити деце и омладине, односно прекршајима који се одвијају у угоститељским објектима или који се односе на искоришћавање деце и омладине.

Одбор је већином гласова прихватио и овај Предлог закона у начелу.

Предлог закона о јавном окупљању дефинише појмове окупљања, место, организатора, као и њихова права и обавезе, истакао је министар унутрашњих послова. Овим Предлогом обавезно је пријављивање окупљања на отвореном, а дефинишу се све обавезе организатора у вези са окупљањем, као и њихова одговорност за безбедност учесника, односно, безбедног доласка и одласка са скупа. Министар је нагласио да свако има право на окупљање, с тим што ће сада законски бити регулисано да оно ни на који начин не сме да угрози права других грађана. Окупљања испред институција су могућа, с тим да је то ограничено само у случају када су у питању објекти од високе важности, додао је Стефановић. Он је истакао и да је овај Предлог закона у рангу закона овог типа у европским земљама.

И овај Предлог закона је, након краће расправе, прихваћен у начелу, већином гласова чланова Одбора.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Горан Богдановић, Александар Марковић, Дубравка Филиповски, Сузана Шарац, Живан Ђуришић, Мирко Чикириз, Ненад Николић, Милош Тошанић, Вања Вукић, Драган Шутановац, Зоран Бабић, Стефана Миладиновић, Константин Арсеновић и Бојан Костреш.

Седници је председавала председница Одбора Марија Обрадовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 13. јануар 2016. | 47. седница Одбора за одбрану и унутрашње послове 13.01.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2