Понедељак, 25. октобар 2021.

46. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава је, на седници од 25. октобра 2021. године, размотрио у начелу Предлог закона о изменама Закона о буџету Републике Србије за 2021. годину, са Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање за 2021. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Националне службе за запошљавање за 2021. годину, који је поднела Влада.


Министар финансија Синиша Мали навео је да се српска економија опоравља од глобалне кризе изазване пандемијом корона вируса брже од очекиваног, да се показало да је наша привреда отпорна на кризе и да се ове године остварује резултат за 183 милијарди динара бољи од очекиваног, који је предвиђен претходним ребалансом у априлу.

Мали је истакао и да је уштеђен новац усмераван на капиталне инвестиције, развој економије и побољшање животног стандарда грађана. Навео је да сви порески облици показују напредак у односу на планирано.

Министар финансија је у образложењу истакао да је у ребалансу буџета смањена пројекција дефицита у односу на онај који је пројектован у априлу, и да ће бити 4,9 одсто, а удео јавног дуга у БДП биће 58,2 одсто. Он је додао да је ниво јавног дуга под контролом и да ће се наставити са капиталним инвестицијама и подизањем плата и пензија.

Члановима Одбора се обратила и гувернерка Народне банке Србије др Јоргованка Табаковић, која је истакла да је ребаланс буџета оправдан и да НБС нема сугестија и примедаба на овај Предлог закона. Економија и радна места су очувана током пандемије, и наставља се даљи раст, поручила је Табаковић.

Мишљења на предложени ребаланс буџета за 2021. годину дали су и председник Фискалног савета проф. др Павле Петровић и председник Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа др Миладин Ковачевић.

Након расправе, Одбор је прихватио у начелу Предлог закона о изменама Закона о буџету Републике Србије за 2021. годину, са Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање за 2021. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Националне службе за запошљавање за 2021. годину.

У наставку седнице, размотрен је Предлог закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Паметна бројила) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, који је образложила представница Министарства финансија, након чега су чланови Одбора прихватили Предлог закона.

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су селдећи чланови и заменици чланова Одбора: Верољуб Арсић, Војислав Вујић, др Милорад Мијатовић, проф. др Владимир Маринковић, Горан Ковачевић, Оливера Пешић, др Бобан Бирманчевић, Зоран Бојанић, Братимир Васиљевић, Золтан Пек, Ана Чарапић и Душко Тарбук.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 25. октобар 2021. | 46. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 25.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2