Понедељак, 16. септембар 2019.

46. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници одржаној 16. септембра, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду разматрали су актуелну ситуацију у пољопровреди и усвојили Информацију о припремама за јавно слушање.


Седници су присуствовали државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић, као и представници Управе за аграрна плаћања и Управе за ветрину.

Државни секретар Станојевић известио је Одбор о процени рода соје, сунцокрета и кукуруза за ову годину, као и о ситуацији у ветерини у области свињарства и навео да Министарство спроводи неопходне кораке у периоду планирања буџета за наредну годину.

У размени мишљења са представницима Министарства и управа, народне посланике највише је занимало шта се догађа са интервентним откупом у замену за сточну храну, као и у замену за минерална ђубрива, такође занимало их је како се одвија јесења жетва која је ове године раније почела. Народне посланике занимало је и стање у сточарству и пчеларству, посебно у неразвијеним подручјима и стање афричке свињске куге, као и да ли се ради на припреми законског предлога о производњи лекова за ветеринарство. Размењене су информације о исплати субвенција пољопривредним произвођачима, средствима за подстицаје пољопривреди и руралном развоју, динамици исплате подстицаја за 2018. годину, стању рода на резервама меркантилног кукуруза, стању у говедарству, извозу јунећег меса, роду соје и цени за ову годину, буџету за пољопривреду за наредну годину и губицима у пољопривреди за претходну годину, спољно-трговинском суфициту за 2018. годину и порасту увоза, ИПАРД програмима, инспекцијским пословима и друго.

Након расправе, чланови Одбора донели су Закључак којим Одбор препоручује Министарству и надлежним органима да преузму максимално појачане мере у сузбијању заразних болести и појачану бригу по здравље животиња, Одбор препоручује Влади, Министарству и надлежним органима да се обезбеде финансијска средства за интервентни откуп пољопривредних производа и куповину минералних ђубрива предвиђених за размени и Одбор препоручује Управи за аграрна плаћања да посвети максималну пажњу исплатама подстицаја у пољопривреди.

У наставку седнице, чланови Одбора прихватили су Информацију о припремама за јавно слушање на тему: „Стање вода у Републици Србији“, које ће се одржати 19. септембра и навео да ће поред позваних релевантних учесника, уводна обраћања имати представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дирекције за воде и Агенције за заштиту животне средине, након чега су чланови Одбора донели Закључак којим се позивају чланови Одбора да позову на јавно слушање, односно, да предложе да се позову појединци и институције за које сматрају да је важно и корисно да присуствују јавном слушању.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора.

Седници су присуствовали следећи чланови и заменици чланова Одбора: Младен Лукић, Жарко Богатиновић, Арпад Фремонд, проф. др Миладин Шеварлић, Радован Јанчић, Верољуб Матић, Марјана Мараш, Александра Јевтић, Владимир Ђурић, Милија Милетић, Јасмина Обрадовић, Нада Лазић и Тијана Давидовац.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 16. септембар 2019. | 46. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 16.09.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6