Среда, 17. фебруар 2016.

46. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници од 17. фебруара, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду размотрили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о сточарству.


Младен Младеновић, в.д. помоћника министра пољопривреде и заштите животне средине истакао је да су разлози због којих су предложене измене и допуне Закона о сточарству потреба за заустављањем пада сточарске производње, који је узрокован престанком рада задруга и предузећа из ове области, као и смањење сеоског становништва. Предложене измене омогућиће примарним произвођачима да имају информације о производњи и да буду конкурентни на европском тржишту, али и омогућава унапређење ове гране пољопривреде ради трговине, квалитета производа, њихове здравствене исправности и друго, додао је Младеновић.

Мирко Новаковић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине додао је да предложене измене омогућавају повећање обима производње, дефинишу рад одгајивачких организација, уводи нов систем класификације, и први пут уводи контролу промета у рибарству и обухвата удружења пчелара. Такође, одредбе ових измене и допуна усаглашене су са међународним стандардима.

У дужој расправи чланови Одбора разменили су мишљења са представницима Министарства о питању вештачког осемењавања, особама које могу да га врше, њиховој стручној спреми, спречавању ширења заразе путем осемењавања, службама које раде на терену, заштити аутохтоних врста и померању границе њихове угрожености. Такође, било је речи и о слатководном рибарству, терминологији у Предлогу закона, начинима увећања сточног фонда, предлогу за отварање великог централизованог комбината на нивоу државе, обележавању стоке, вођењу евиденција, инспекцијском надзору и друго.

По окончању расправе, чланови Одбора прихватили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о сточарству.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Мирослав Маринковић, Милан Ковачевић, Арпад Фремонд, Владан Милошевић, Надица Николић Танасијевић, Верољуб Матић, Велимир Станојевић, Слободан Перић, Милија Милетић, Мирјана Мараш и Миодраг Николић.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 17. фебруар 2016. | 46. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 17.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја