Среда, 7. јун 2006.

45. седница Одбора за пољопривреду

Одбор за пољопривреду је на Четрдесет петој седници, одржаној 7. јуна, размотрио и у начелу усвојио Предлог закона о пољопривредном земљишту и Предлог закона о органској производњи.Одбор за пољопривреду је на Четрдесет петој седници, одржаној 7. јуна, размотрио и у начелу усвојио Предлог закона о пољопривредном земљишту и Предлог закона о органској производњи. Седницом је председавао др Зоран Машић а у раду Одбора су учествовали министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Дулић – Марковић и представници Скупштине АП Војводина.

Образлажући Предлог закона о пољопривредном земљишту, Ивана Дулић – Марковић је рекла да се њиме уређује планирање, заштита, уређивање и коришћење пољопривредног земљишта и праћење примене закона. Предвиђена је могућност отуђења и закупа државног пољопривредног земљишта од стране физичких и правних лица. Локалне самоуправе, које ће овим законом добити веће надлежности у области пољопривредног земљишта, припремају годишње програме коришћења и заштите државног земљишта. Предлаже се оснивање Управе за пољопривредно земљиште, која ће се старати о спровођењу закона.

Предлог закона о органској производњи израђен је на иницијативу произвођача и органа надлежних за контролу у органској пољопривреди. Њиме се регулише прерада, паковање, складиштење, обележавање, транспорт, сертификација и десертификација пољопривредних и других артикала произведених методом органске производње. Сертификацију ће вршити регистроване сертификационе организације, над чијим квалитетом рада ће надзор вршити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Да би се спречило довођење купаца у заблуду, производи конвенционалне и органске производње разликоваће се по ознаци а предвиђено је и увођење националног знака за органске производе.

Одбор је размотрио и амандмане поднете на ове законске предлоге. Саставни део предлога закона постала су 4 амандмана поднета на Предлог закона о органској производњи и 9 амандмана на Предлог закона о пољопривредном земљишту. Народни посланици повукли су 4 амандмана на Предлог закона о пољопривредном земљишту, колико је и Одбор за пољопривреду формулисао на овај законски предлог и упутио у скупштинску процедуру. Остали амандмани биће размотрени на седници Народне скупштине.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2