Уторак, 3. септембар 2019.

45. седницa Oдбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници Одбора, одржаној 3. септембра 2019. године, чланови Одбора размотрили су Информацију о раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за други квартал 2019. године и разговарали о актуелном стању у ветерини.


Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић представио је Информацију о раду за други квартал 2019. године, истакавши да је Влада на предлог Министарства у извештајном периоду донела шест прописа, 23 правилника и једно решење.

Истакнута је одлична међународна сарадња у оквиру које су потписана три споразума, два меморандума и два протокола, а све у циљу унапређења билатералне сарадње са другим земљама. Такође, Радошевић је навео да је у Београду 8. и 9. априла 2019. године, одржано 1. заседање Мешовитог комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима, и да је 15. априла у Суботици одржана заједничка седница влада Р. Србије и Мађарске. Том приликом, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић разговарао је са министрима поменутих држава о могућностима унапређења сарадње двеју држава у области пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Након конструктивне дебате која је уследила, чланови Одбора су већином гласова прихватили Информацију о раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за други квартал 2019. године.

У наставку седнице, чланови Одбора су разговарали о другој тачки дневног реда, о актуелном стању у ветерини, са акцентом на појаву афричке куге свиња. С тим у вези, Емина Милакара, директор Управе за ветерину, истакла је да је Србија две и по године успешно одолевала снажном удару афричке куге свиња у свету и нашем региону, која се на крају, ипак појавила у Србији и лоцирана је на четири тачке у околини Младеновца.

Вирус афричке куге свиња, за који не постоји вакцина као превентива, напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо купљено у регистрованим објектима који су под надзором ветеринарске инспекције, навела је Емина Милакара. Такође, додала је да су надлежне службе предузеле све превентивне мере за спречавање ширења тог вируса, који је, како је истакла, у овом моменту под контролом.

После мониторинга који ће трајати око 40 дана, колико траје и инкубација, Србија ће моћи несметано да извози на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња.

Истакнуто је да је потписана наредба о увођењу принципа регионализације у Србији, што значи да само из подручја које је заражено нема трговине свињама и свињским месом, а сва остала подручја где нема вируса су слободна за трговину.

Чланови Одбора разговарали су о актуелном стању у ветерини, интересовавши се за предузете мере против афричке куге и да ли су обезбеђена средства за надокнаду штете власницима.

На предлог председника Одбора Маријана Ристичевића, чланови Одбора су донели закључак поводом разматрања друге тачке дневног реда, који се односи на појачане мере по питању заштите животиња од заразних болести.

Седници су присуствовали представници релевантних институција Емина Милакара, директор Управе за ветерину, Наташа Милић, директор Републичке дирекције за воду, Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања и Бојан Живковић, директор Управе за шуме.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Марјана Мараш, Младен Лукић, Владимир Ђурић, Нада Лазић, Верољуб Матић, Радован Јанчић, Милорад Мирчић, проф. др Миладин Шеварлић, Милија Милетић, Тијана Давидовац, Звонимир Ђокић и Арпад Фремонд.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 3. септембар 2019. | 45. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 03.09.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2