Петак, 15. јануар 2016.

45. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници од 15. јануара, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду разматрали су проблеме везане за забрану извоза у земље Царинског савеза Русија, Белорусија и Казахстан, проблеме везане за примену Закона о безбедности хране и мониторинга и проблеме у вези вакцинације плавог језика.


Седница је почела минутом ћутања, којим су чланови Одбора одали пошту недавно преминулом члану Одбора Милану Кораћу.

Миодраг Петровић, в.д. директора Управе за ветерину упознао је Одбор са резултатима договора са Руском Федерацијом и одобрењу извоза производа из Србије у земље Царинског савеза Русија, Белорусија и Казахстан. Од укупно осам објеката за извоз роба и производа, шест је добило дозволу за извоз, док се за преостала два чека одобрење, истакао је Петровић. Посета делегације из Руске Федерације била је контролног и надзорног карактера и дала је резултате, а уважене су и гаранције наше стране. Том приликом делегација је посетила два објекта, предузећа Матијевић и Имлек, чиме се руска страна уверила да систем функционише и да су недостаци отклоњени, додао је Петровић. Потврђене су гаранције за извоз комадног меса, чврстог масног ткива, а отворено је и питање транспорта роба из Србије ка руском тржишту, како би се смањио број дана и трошак транспорта. Такође, усаглашен је рад лабораторија, како би се превазишли проблеми добијања различитих резултата приликом анализа које спроводе обе стране, додао је Петровић.

У расправи која је уследила изражено је задовољство постигнутим договором о извозу роба и производа на руско тржиште, али и упућено питање одговорности за застој и забрану извоза до сада. Такође, чланове Одбора је занимало и да ли постоје прерађивачки капацитети у југоисточној Србији, у којој има довољно производа за извоз, да ли је Министарство за пољопривреду и заштиту животне средине реаговало на потребе Управе за ветерину по питању недостајућег кадра, посебно за инспекцијске послове, чуле су се критике на губитке које смо имали када је у питању извоз на руско тржиште, а најављена је и изградња српског индустријског комбината за територију целе Србије који ће бити на располагању свим пољопривредним произвођачима. Говорило се о испуњавању строгих услова руске инспекције за извоз производа на њихово тржиште, најављено је конституисање Савета за пољопривреду и предложено да један члан буде из редова чланова Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Такође, у расправи је било и речи о безбедности производа који се извозе, као и увозу и дистрибуцији меса лошег квалитета.

Након расправе чланови Одбора усвојили су већином гласова Закључак којим се, између осталог, констатује да Одбор подржава реформе у Управи за ветерину и помаке у вези са појачаном контролом за извоз у земље Царинског савеза Русија, Белорусија и Казахстан, препоручује наставак реформи и утврђивање одговорности за пропусте и економску штету насталу несавесним радом и евентуалном опструкцијом.

Отварајући другу тачку дневног реда седнице, разматрање проблема везаних за примену Закона о безбедности хране и мониторинга, председник Одбора Маријан Ристичевић изразио је незадовољство недостављањем Одбору релевантних докумената у вези са безбедношћу хране, а које је Одбор више пута тражио, посебно оне документације која се односи на мониторинг на безбедност хране, у складу са одредбама члана 69. Закона о безбедности хране.

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић истакао је да Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду није без разлога већ више пута разматрао ово питање. Он је најавио доношење измена постојећег Закона о безбедности хране, а управе за ветерину и за заштиту биља покренуће иницијативу ка министарствима пољопривреде и здравља за доношење подзаконских аката који произилазе из постојећег Закона о безбедности хране из 2009. године, односно, доношење планова за мониторинг хране за 2016. годину. Такође, Милосављевић је истакао да Управа за заштиту биља већ три године ради контролу микотоксина у кукурузу, као и мониторинг пестицида у храни и у храни за животиње. Истовремено, Управа ради и контролу вируса у малини, односно, скрининг везан за потешкоће које имамо за извоз малине.

Чланови Одбора су у расправи изнели замерке на доношење измена и допуна Закона о безбедности хране, а да нису донета подзаконска акта према важећем Закону, говорило се о контроли меса и његовој безбедности за употребу на тржишту, односно, о конкретним случајевима са којима је упознато руководство Управе за ветерину. Затражене су листе дозвољених и недозвољених супстанци и препарата, а констатовано је да нема помака у управама када су у питању појединачни случајеви и поново је затражена одговорност бившег директора Управе за ветерину. У расправи се чуо предлог за одржавањем посебне седнице посвећене овој теми, разговарало се о ГМО ознакама на производима, посебно увезеном месу, иако је Србија тзв. ГМО free земља, о цени хране и њеном квалитету, о мониторингу на резидуе, о раду више института и инспекцијама који контролишу квалитет хране.

Одбор је већином гласова усвојио Закључак којим препоручује Министарству пољопривреде и заштите животне средине и Министарству здравља да што пре донесу планска документа у вези са безбедношћу хране која годинама недостају, да се утврди кривична одговорност свих који су били задужени за безбедност хране. Одбор даје подршку отклањању свих неправилности и изражава спремност да у сарадњи са Владом и министарствима одржи посебну седницу на ову тему.

Будимир Плавшић, из Управе за ветерину детаљно је известио Одбор о вакцинацији против болести плавог језика на територији Србије. Он је поновио да је епидемија избила у Србији 2014. године, када је било 644 жаришта болести. Болест захвата говеда, козе и овце, преносе је инсекти, односно комарци, и не преноси се са животиње на животињу. То је до сада била болест типична за афрички континет, а пре пар година се први пут појавила у Европи, додао је Плавшић. Тада је ЕУ донела нова правила заштите, а Србија је још 2009. године своје правилнике ускладила са европским стандардима. У 2015. години Министарство је анализирало ситуацију и према препорукама Европске комисије, ушло у набавку вакцине, која даје ефекте код оног серотипа који изазива болест. Зато је Управа за ветерину предложила да се набавка вакцина изврши из средстава буџета, спроведен је поступак јавне набавке и увоз два милиона доза. Пошто то није био довољан број вакцина, вакцинисало се само тамо где је болест била присутна. Вакцинација је спроведена у новембру 2015. године, а имунитет су животиње стекле у јануару ове године, и биће заштићене до августа, односно до краја године. Подручја која су обухваћена вакцинацијом су југ, исток и североисток Србије. Ове године Управа за ветерину ће имати став да је потребно вакцинисати читаву популацију животиња на територији земље, што ће бити предложено надлежном министарству и Влади, закључио је Плавшић.

Чланови Одбора су у расправи изнели сумњу у поступак јавне набавке вакцине, говорили су о броју угинулих животиња по регионима током епидемије, временском интервалу вакцинације како би животиње биле заштићене, раду ветеринарске инспекције на терену, надокнади средстава за вакцинацију, евиденцији броја грла стоке, промени правилника о вакцинацији након набавке вакцина, и друго.

Након дуже расправе чланови Одбора су већином гласова донели Закључак којим се препоручује да се по питању вакцинације против плавог језика испитају околности да ли је селективна вакцинација била законита и да се изврши ревизија од стране надлежних органа.

Седници су присуствовали и представници удружења пољопривредних произвођача, Привредне коморе Србије, као и саветник премијера за пољопривреду Драган Гламочић.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Јован Марковић, Марјана Мараш, Сабина Даздаревић, Душан Петровић, Велимир Станојевић, Дејан Нектаријевић, Миодраг Николић, Милан Ковачевић, Владан Милошевић, Жарко Богатиновић, Зоран Антић, Милија Милетић, Мирољуб Станковић и Арпад Фремонд.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 15. јануар 2016. | 45. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 15.01.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја