Уторак, 9. фебруар 2016.

44. седница Одбора за културу и информисање

На седници одржаној 9. фебруара, чланови Одбора за културу и информисање размотрили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури и Предлог закона о изменама и допунама Закона о обавезном примерку публикација.


Представник предлагача, секретар Министарства културе и информисања Игор Јовичић, укратко је упознао чланове Одбора са Предлогом закона о изменама и допунама Закона о култури. Јовичић је истакао да је овај Предлог закона прошао све прописане процедуре за предлагање Народној скупштини, од јавне расправе до јавног слушања. Од 201 предлога за измене првог нацрта који се нашао у јавности, а које су поднела 74 предлагача, прихваћене су измене у 17 чланова Предлога закона, посебно у пет чланова, које је дао Национални савет за културу, додао је Јовичић.

Предраг Благојевић из Министарства културе и информисања представио је главне измене и допуне које Предлог закона доноси, подсетивши да је важећи Закон у примени већ пет година, као и да се суштинске измене односе на промену оних делова Закона који нису применљиви у пракси. Он је овом приликом навео основне измене које се односе, пре свега, на начела културног развоја, општи интерес у култури, дефинисање културне делатности, признања за врхунски допринос у култури, Национални савет за културу, процедуру за избор директора установа културе, склапање уговора о раду до три године, установе културе од националног значаја, јавне конкурсе за финансирање пројеката у култури и самосталне уметнике и репрезентативна удружења.

Након дуже расправе, у којој су учествовали и представници репрезентативних удружења у култури и представници Националног савета за културу, чланови Одбора нису прихватили Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури, у начелу.

Чланови Одбора су, у наставку седнице, прихватили већином гласова Предлог закона о изменама и допунама Закона о обавезном примерку публикација, у начелу, као и предлоге одлука о утврђивању Просторно културно-историјске целине Комплекса Војно-техничког завода у Крагујевцу за непокретно културно добро од изузетног значаја и о утврђивању граница заштићене околине и мера заштите просторно културно-историјске целине „Градско језгро Сремских Карловаца“, непокретног културног добра од изузетног значаја.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Јелена Мијатовић, Срђан Драгојевић, Мирјана Андрић, Милорад Цветановић, Александар Југовић, Александра Јерков, Сања Николић, Небојша Татомир, Ненад Милосављевић, Милан Стевановић, Бранка Каравидић, Надица Танасијевић Николић, Милена Турк и Душица Стојковић.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 9. фебруар 2016. | 44. седница Одбора за културу и информисање 09.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
понедељак, 26. октобар

Цео календар догађаја