Уторак, 14. март 2006.

43. седница Одбора за пољопривреду

На Четрдесет трећој седници, одржаној 14. марта, Одбор за пољопривреду је размотрио и подржао Информацију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о предузимању мера у циљу сузбијања авијарне инфлуенце.На Четрдесет трећој седници, одржаној 14. марта, Одбор за пољопривреду је размотрио и подржао Информацију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о предузимању мера у циљу сузбијања авијарне инфлуенце. Одбор је подржао и подзаконске акте које су донела надлежна министарства. Седници је председавао др Зоран Машић,а у раду су учествовали представници Министарства здравља и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Др Дејан Крњаић, директор Управе за ветерину, информисао је народне посланике о мерама на сузбијању авијарне инфлуенце, које је Управа предузела у сарадњи са Владом Републике Србије и надлежним министарствима, нарочито Министарством здравља. Он је рекао да је успостављен систем активног надзора и ангажоване надлежне службе на откривању и брзом постављању дијагнозе. У подручјима где су пронађене заражене дивље птице постављене су двоструке зоне карантина, пописана домаћинстава и живина, активно се прати здравствено стање и спроводе биосигурносне мере. Дезинфекциона средства (дезифицијанси) су подељени бесплатно и постављају се у домаћинствима у тим подручјима, док је промет живином забрањен. У Бачком Моноштру, где је најпре откривен вирус, постављено је 9 контролних пунктова а појачан је и инспекцијски надзор.

Др Крњаић је нагласио да је за спречавање ширења вируса важна регистација живине, при чему је посебан проблем домаћинстава који гаје мали број перади, само за сопствену уптребу.

Министарства здравља и пољопривреде, шумарства и водопривреде спроводе мере у складу са препорукама Светске здравствене организације. За сада, у нашој земљи нема појава преношења вируса на људе, речено је на седници.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2