14. септембар 2021. 42. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

14. септембар 2021. 42. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Уторак, 14. септембар 2021.

42. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, одржао је 14. септембра седницу, ван седишта Народне скупштине, у Врњачкој Бањи, на којој је представљен Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Општине Врњачка Бања за 2019. годину.


Седници су присуствовали председник општине Врњачка Бања Бобан Ћурковић са сарадницима, председник Савета државне ревизорске инстутиције др Душко Пејовић са сарадницима, као и представник организације Транспаретност Србија Милош Ђорђевић.

Председница Одбора др Александра Томић подсетила је да се одржавањем седница Одбора са оваквим дневним редом испуњавају обавезе Одбора предвиђене Владиним Програмом реформе управљања јавним финансијама – да Одбор разматра извештаје ДРИ појединачних корисника јавних средстава.

Поздрављајући присутне, председник општине Врњачка Бања Бобан Ћурковић указао је на активности ове локалне самоуправе у сарадњи са ДРИ у протеклом периоду, имајући у виду да су ревизије вршене за 2012. и 2019. годину. Ћурковић је навео да се након добијених препорука у извештају ревизије, приступило детаљној анализи и отклањању недостатака кој је утврдила ДРИ, што се види и у Одазивном извештају који је општина Врњачка бања поднели Државној ревизорској институцији. Он је истакао да екстерна ревизија доприноси бољем квалитету обављања послова у домену јавних финансија, јер се јачају комппетенције свих који учествују у локалној самоуправи у обављању тог посла.

Председник Савета ДРИ др Душко Пејовић, представљајући Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Општине Врњачка Бања за 2019. годину, указао је да је дато мишљење са резервом. Он је представио налазе до којих се дошло у поступку ревизије и дате препоруке. Укупно је дато 28 пепрепорука, 14 I приоритета, девет II приоритета и пет препорука III трећег приоритета. Пејовић је навео и да је Врњачка Бања поднела Одазивни извештај, за који је ДРИ изразила мишљење да су предузете мере исправљања неправилности задовољавајуће.

Након представљања Извештаја, уследила је дужа расправа у којо су учествовали чланови Одбора, председник општине Врњачка Бања и председник Савета ДРИ.

У наставку седнице, члановима Одбора представљени су ефекети ревизије сврсисходности пословања на тему: „Ефикасност и економичност примене преговарачког поступка без објављивања позива за подношења понуда“ и „Оправданост примене стажа осигурања са увећаним трајањем за поједина радна места, односно послове“, које су образложили државни ревизори Горан Чабаркапа и Наталија Паушић.

На седници је председник Савета ДРИ др Душко Пејовић члановима Одбора представио и препоруке за измене прописа за јавна предузећа.

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Верољуб Арсић, Зоран Бојанић, Никола Јоловић, Душко Тарбук, Оливера Пешић, Соња Влаховић, др Бобан Бирманчевић, Братимир Васиљевић, Ана Чарапић, Золтан Пек, Војислав Вујић, и др Милорад Мијатовић.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз пројекта „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога“, који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 14. септембар 2021. | 42. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 14.09.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2