Уторак, 1. март 2016.

40. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници од 1.марта, чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва информисали су се о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за 2015. годину и размотрили Извештај о раду Одбора рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва за 2015. годину.


Информацију о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за 2015. годину представио је државни секретар Негован Станковић, детаљно представљајући нормативне и друге активности Министарства.

Он се посебно осврнуо на број донетих закона и других прописа из области рада, запошљавања, борачке и социјалне политике и упознао Одбор за нацртима закона који су у припреми, као што су нацрти закона о финансијској подршци породици са децом, о Заштитнику права детета и о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Такође, формирана је и Радна група за израду Нацрта закона о социјалном предузетништву, додао је Станковић.

У 2015. години регистровано је 17 посебних колективних уговора, основана су четири предузећа за рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, за мере активне политике запошљавања у буџету је обезбеђено 2,8 милијарди динара и додатних 500 милиона за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, истакао је Станковић.

Такође, исплаћене су и посебне новчане накнаде запосленима у привредним друштвима у процесу реструктурирања и припреме за приватизацију, решен је статус за 19.981 лице у 243 субјеката приватизације. Предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом исплаћено је нешто мање од 750 милиона динара, односно, 99,97 одсто обезбеђених средства намењених за субвенције зарада особама са инвалидитетом. Ушло се у примену уговора о социјалном осигурању, а потписани су, или су у припреми за потписивање, и споразуми о социјалној сигурности, истакао је Станковић. Он је навео да се наставило са инвестиционим улагањима у установе социјалне заштите, као и са подршком пројектима за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Што се тиче мигрантске кризе, формирана је Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова, којој је сву стручну и другу помоћ дало Министарство, подсетио је Станковић. Извршен је инспекцијски надзор из области радних односа, 16.408 лица је затечено на раду на црно, од којих је после надзора више од 12.000 засновало радни однос, а број повреда на раду је у 2015. години смањен за 14 одсто.

Милан Поповић, помоћник министра укратко је обавестио Одбор о активностима које су се односиле на борачку и инвалидску заштиту, подсећајући да је у току израда Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Потписан је Меморандум о сарадњи са 32 факултетске установе, а 192 војна инвалида су упућена на бањско-климатко лечење, за шта је утрошено око 6.600.000 динара. Реализовани су сви програми у вези са обележавањем ослободилачких ратова, укупно 53, у износу од око 24.296.000 динара, а обезбеђена су средства у износу од 25 милиона динара за санацију и реконструкцију спомен обележја у земљи, додао је Поповић. Он је подсетио да Министарство брине и о реконструкцији и санацији спомен обележја у иностранству, па су предвиђени радови на три спомен обележја у Румунији, три у Тунису и једном у Македонији. Такође, радиће се и на реконструкцији спомен обележја у Грчкој од средстава која су преостала из претходних периода. Он је изразио очекивање да ће ове године бити донет Закон о спомен обележјима, који се налази у скупштинској процедури.

У расправи о Информацији чланови Одбора похвалили су рад сектора за социјалну и породичну заштиту, посебно извршене инспекцијске надзоре и затварање нелегалних домова за старе. Такође, занимали су се за рад центара за социјални рад по питању заштите деце миграната која су без пратње, признавање ратног војног стажа и решавање појединих случајева злоупотребе, као и за питање укидања накнада породицама палих бораца.

У наставку рада, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Одбора рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва за 2015. годину, који је представила председница Одбора др Весна Ракоњац.

Она је подсетила да је Одбор одржао 40 седница, размотрио 31 предлог закона и 320 амандмана, као и 143 представке грађана. Формирана је Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом у политици, одржана су три јавна слушања, а одржано је и шест седница посвећених актуелном стању у збрињавању тражилаца азила-миграната.

На крају седнице, чланови Одбора размотрили су и представке и предлоге грађана упућене Одбору у претходном периоду и једногласно прихватили Предлог Радне групе за њихово решавање.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Милена Ћорилић, Миодраг Линта, Мирјана Драгаш, Миланка Јевтовић Вукојичић, Александра Малетић, Љиљана Бероња, Благоје Брадић, Александар Перановић и Братимир Васиљевић, а председавала је др Весна Ракоњац, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 1. март 2016. | 40. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 01.03.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 18. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја