Четвртак, 16. март 2006.

4. седница Одбора за локалну самоуправу

Одбор за локалну самоуправу је на Четвртој седници, одржаној 16. марта, расправљао о Плану рада Министарства за државну управу и локалну самоуправу.Одбор за локалну самоуправу је на Четвртој седници, одржаној 16. марта, расправљао о Плану рада Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Председавао је Саво Урошевић, а у раду Одбора су учествовали представници Министарства и Сталне конференције градова и општина.

Представљајући План рада Министарства, министар за државну управу и локалну самоуправу Зоран Лончар нагласио је да је децентрализација стратешки циљ Владе Републике Србије. Процес децентрализовања власти започет је 2002. године усвајањем важећег Закона о локалној самоуправи, али је велика сметња процесу правни оквир, пре свега постојећи Устав. Важећи закон је концепцијски добар али су потребне његове измене да би се отклонили недостаци уочени у пракси. Политичка свест на локалном нивоу није довољно развијена да би било могуће применити поједина решења из Закона, пре свега у организацији локалне власти. Да би се спречила неефикасност рада локалних самоуправа, Министарство ће приступити измени Закона, уз јавну расправу са свим заинтересованим представницима локалних власти.

Министар Лончар најавио је и припрему посебног закона којим би се регулисао статус града Београда, по угледу на метрополе европских земаља. У циљу даље децентрализације власти, потребно је израдити законе о локалним изборима, имовини и финансирању локалних самоуправа као и о сатусу службеника на локалном нивоу. У органима локалне власти приступило се рационализацији броја запослених, по угледу на републичке органе, у којима је прошле године број службеника смањен за 11,6 одсто.

Децентрализација власти је претпоставка за свеопшту демократизацију, а улагање у локалну самоуправу, улагање у будућност Србије, рекао је министар Зоран Лончар у свом излагању.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4