Уторак, 8. децембар 2015.

39. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници одржаној 8. децембра, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду размотрили су Предлог закона о буџету Републике Србије за 2016. годину, раздео 23 - Министарство пољопривреде и заштите животне средине.


О структури Предлога закона о буџету Републике Србије за 2016. годину говорио је државни секретар Министарства финансија Ненад Мијаиловић, који је истакао да је буџет за наредну годину конзервативан и да се базира на реалним проценама, као и да нема нереалних очекивања у наплати пореза за наредну годину. Дефицит буџета износи 121,8 милијарди динара што је у линији са програмом који је договорен са ММФ-ом. План је да у 2017. години дефицит буде испод три одсто, а планирани раст преко три одсто. Расходи у 2016. години планирани су у складу са остварењима у претходној години. Део који се односи на плате износи 14 милијарди динара, од чега 10 милијарди на позицији Министарства државне управе и локалне самоуправе и 4 милијарде на позицији Министарства здравља, што је намењено за отпремнине у процесу рационализације. Трошкови за робе и услуге су на истом нивоу као и претходне године, а уштеде су остварене на позицији службених путовања. Субвенције су номинално повећане у односу на претходну годину, док су капитални издаци нижи, и износе 42 милијарде динара, чему је узрок лоше извршење, закључио је Мијаиловић. Када се говори о Разделу 23, који се односи на Министарство пољопривреде и заштите животне средине, средства износе 40,6 милијарди, од чега је 34,5 милијарди намењено пољопривреди. Од тог износа преко 24 милијарде динара планирано је на функцији 451, за субвенције и аграрна плаћања, што је 700 милиона динара више у односу на 2015. годину, истакао је Мијаиловић.

Драгоје Павловић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине истакао је да је ово програмски буџет, а новина у њему је та што ће се сви подстицаји и субвенције наћи на једном месту, односно у Управи за аграрна плаћања. Чак 87 одсто пољопривредног буџета су расходи, од чега је преко 70 одсто намењено субвенцијама.

У расправи која је уследила, а у којој је активно учествовала и министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, разговарало се о потреби обезбеђивања средстава у буџету за интервентно реаговање, средствима за исплату остатка дуга према пољопривредницима за 2015. годину, а који није обухваћен јавним дугом, о прелевманима, новим механизмима за приходовање у пољопривреди, а говорило се и о примедбама на износ средстава за пољопривреду.

Након расправе чланови Одбора су већином гласова прихватили Предлог закона о буџету Републике Србије за 2016. годину, раздео 23 - Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Такође, Одбор је већином гласова донео Закључак којим захваљује Влади Републике Србије на додатним средствима у висини 9,5 милијарди подстицаја за 2015. годину, чиме су се стекли услови за исплату свих подстицаја и дуговања према пољопривредним газдинствима. Одбор је охрабрен једном милијардом више у делу планираних подстицаја за 2016. годину, али препоручује да се та средства увећају, посебно да се обезбеде средства у циљу интервентног откупа меса и млека, којим би се очувала стабилност цена, производње, тржишта, извоза и снабдевања по питању меса и млека.

У наставку седнице чланови Одбора размотрили су у начелу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Младен Младеновић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине истакао је, представљајући Предлог закона члановима Одбора, да је исти директна последица Предлога закона о буџету за 2015. годину и претварања дуговања за подстицаје у јавни дуг. Овим Предлогом закона на брз начин се обезбеђује финансијска стабилност и равномерна расподела средстава и подстицаја у пољопривреди, као и других подстицајних мера за рурални развој.

Након расправе чланови Одбора су већином гласова прихватили у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Седници су присуствовали народни посланици Милан Латковић, Мирољуб Станковић, Велимир Станојевић, Мирослав Маринковић, Арпад Фремонд, Владан Милошевић, Дејан Нектаријевић, Милан Ковачевић, Миодраг Николић, Жарко Богатиновић и Милија Милетић.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 8. децембар 2015. | 39. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 08.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
недеља, 25. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја