Четвртак, 26. новембар 2015.

38. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници од 26. новембра, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду размотрили су актуелну ситуацију у вези са Предлогом закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту и у вези са исплатом подстицаја пољопривредницима.


Председник Одбора Маријан Ристичевић оценио је да је, гледано из опште аграрне ситуације, направљен добар Предлог закона, у чијој изради су учествовали и сами пољопривредни произвођачи. Он је додао да је циљ данашње расправе да се преточи у амандмане све до чега се дође у истој, чиме ће се Предлог закона побољшати. Он је навео и да је потребно, како би се дилеме створене у јавности разрешиле, усагласити се око важних питања, као што су право закупа пољопривредног земљишта, давање запуштеног државног земљишта у закуп на лицитацији са почетном ценом 0 динара, право пречег закупа за воћаре, власнике пластеника и сточаре под повољнијим условима, продаја земљишта малим пољопривредним произвођачима и друго.

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Зоран Рајић и саветник председника Владе Републике Србије Драган Гламочић представили су новине у Предлогу закона и разлоге за његово доношење, а то је пре свега чињеница да се 70 одсто земљишта не даје у закуп или се налази у сивој зони. Овим Предлогом закона дефинише се да је пољопривредно земљиште земљиште од општег интереса и не може се користити у друге сврхе. Предлог предвиђа увођење књиге поља и плодоред, а новина је да ће се локалним самоуправама обуставити трансфер средстава из буџета, уколико не донесу програме на време. Такође, земљиште које није давано у закуп сада ће се давати на лицитацији по цени од 0 динара, помера се време закупа са 20 на 30 година, а дефинише се и ко не може да уђе у посед државног земљишта, као и право пречег закупа. Такође, уколико се неовлашћено уђе у посед казна ће бити троструки износ највише просечне постигнуте цене по хектару на територији округа на којој се налази земљиште.

Државни секретар Зоран Рајић најавио да ће дуговање за подстицаје која држава има према пољопривредницима бити исплаћени у децембру ове или јануару наредне године. Договорено је да ово дуговање буде претворено у јавни дуг, који ће се уз камату између један и три одсто, исплатити произвођачима.

У расправи која је уследила, а у којој су учествовали и представници више удружења пољопривредних произвођача који су учествовали у изради Предлога закона, разговарало се о конкретним решењима која би могла да се преточе у амандмане како би се Предлог закона употпунио. Такође, разговарало се и о протестима пољопривредника у вези са овим Предлогом закона, са посебним освртом на давање могућности странцима да купе земљиште.

Након расправе чланови Одбора усвојили су већином гласова Закључак којим захваљују свим удружењима пољопривредника који су учествовали у изради Предлога закона. Такође, Одбор је донео Закључак у коме се каже да чланови Одбора остају отворени за сарадњу по питању Предлога закона са свим удружењима и појединцима који желе да га унапреде.

У наставку седнице Одбор је већином гласова прихватио информације о раду Министарства пољопривреде и заштите животне средине за период април-јун и јул-септембар 2015. године.

Седници је председавао Маријан Ристичевић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 26. новембар 2015. | 38. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 26.11.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1