Четвртак, 6. јул 2006.

37. седница Одбора за културу и информисање

Министар културе у Влади Републике Србије Драган Којадиновић је на седници Одбора за културу и информисање, одржаној 6. јула 2006. године, информисао народне посланике о закључцима Другог састанка Савета министара културе Југоисточне Европе, који је одржан у Варни у Бугарској, од 22. до 25. јуна 2006. године.Министар културе у Влади Републике Србије Драган Којадиновић је на седници Одбора за културу и информисање, одржаној 6. јула 2006. године, информисао народне посланике о закључцима Другог састанка Савета министара културе Југоисточне Европе, који је одржан у Варни у Бугарској, од 22. до 25. јуна 2006. године. На састанку је усвојен Акциони план за културну сарадњу земаља Југоисточне Европе. Договорено је да се на нивоу региона направи електронска база културног наслеђа земаља Југоисточне Европе, да се спроведе кампања за рехабилитацију споменика културе и да се закони земаља региона ускладе са законима Европске уније.

Министар Којадиновић је истакао и да је један од закључака састанка са комесаром за културу Европске комисије Јаном Фигелом, одржаног у Бриселу, да област културе и информисања добије статус „брзе пруге“, упркос свим тешкоћама око придруживања Европској унији.

По речима министра културе у току је припрема Нацрта закона о култури, текст предлога закона о кинематографији чека мишљење Министарства финансија, а у припреми је и антимонополски закон који ће регулисати спречавање недозвољене медијске концентрације.

Народни посланици су министру постављали питања у вези са закључцима 35. седнице Одбора, на којој је усвојен Извештај о раду Министарства културе за 2005. годину. Извештаји о коришћењу буџетских средстава, о раду установа културе на Косову и Метохији, о спроведеним конкурсима из области културе ће, по речима министра, бити достављени Одбору за културу и информисање.

Одбор за иностране послове проследио је Одбору за културу и информисање допис Генералног конзулата Републике Србије у Грацу са иницијативом Парламента Корушке за успостављање сарадње са Народном скупштином Републике Србије, уз отварање изложбе Снежане Вујовић Николић у Галерији Парламента Корушке. Чланови Одбора за кулутуру и информисање су предложили да народни посланик Мирослав Јанковић отвори изложбу у Грацу. Изложба треба да буде културни део успостављања сарадње између Парламента Корушке и Народне скупштине Републике Србије.

Одбор је донео одлуку да се формира тим народних посланика, чланова Одбора за културу и иниформисање, који ће, по претходно утврђеном програму, посетити установе културе у Србији, како би се непосредно информисали о стању у установама културе. Народни посланици су затражили од министра културе да достави информацију о установама културе у којима је Република Србија преузела надлежност након раздруживања са Црном Гором.

На наредној седници Одбора за културу и информисање биће размотрен Извештај о раду Републичке радиодифузне агенције.

Седницом је председавао председник Одбора Александар Лазаревић.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4