Среда, 4. март 2020.

37. седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности разматрао је и усвојио Извештај о раду Генералног инспектора служби Министарства одбране за период од 1. јула до 31. децембра 2019. године.


Одбор је позитивно оценио поступање Генералног инспектора и истакао да овакав вид контроле над радом служби Министарства одбране доприноси побољшању законитости и правилности рада служби. Одбор је дао подршку Генералном инспектору у обављању контроле и надзора над радом служби безбедности Министарства одбране. У извештајном периоду Генерални инспектор реализовао је све планиране и ванредне задатке у потпуности и квалитетно, остварио потпуну сарадњу са дирекцијама Војнообавештајне и Војнобезбедносне агенције, што је по оцени чланова Одбора обезбедило унапређење квалитета, ефикасности, законитости и правилности рада агенција.

У наставку седнице Одбор је утврдио Извештај о извршеном надзору над радом служби безбедности за 2019. годину. У Извештају је изнета оцена да службе безбедности Републике Србије у реализацији својих надлежности и задатака поступају професионално у складу са законом и у оквиру својих овлашћења. Такође, сва релевантна сазнања, процене и анализе о безбедносним изазовима, ризицима и претњама су правовремено достављене свим надлежним државним органима. Вршећи надзорне посете и контролу рада служби безбедности, чланови Одбора установили су да није било пропуста и незаконитости приликом примене овлашћења за примену посебних поступака и мера за тајно прикупљање података прописаних законом.

Поводом најновијих изјава појединих опозиционих лидера чланови Одбора за контролу служби безбедности пружили су пуну подршку припадницима Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, који предано и пожртвовано обављају своје дужности у складу са законом. У том смислу, чланови Одбора упозорили су да неодмерене и неаргументоване изјаве појединих лидера опозиције могу довести до нарушавања безбедности Републике Србије и њених грађана, те да се очекује адекватна реакција надлежних органа према сваком појединцу, без обзира на професију или политичку припадност.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2