Понедељак, 9. септембар 2019.

36. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора, одржаној 9. септембра, чланови Одбора разматрали су у начелу, Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о ауторским и сродним правима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа.


Предлоге закона образложио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Предлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању је, како је истакао Шарчевић, модел реализације наставе на студијским програмима у високом образовању у коме се кроз активну наставу на високошколској установи и практичну обуку и рад код послодавца стичу, усавршавају и изграђују вештине, способности у складу са студијским програмом.

Предлог закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, такође је образложио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, истакавши да се овим законом уређују минимални услови оспособљавања у Републици Србији за приступ и обављање професија доктора медицине, доктора медицине специјалисте, доктора денталне медицине итд, као и признавање професионалних квалификација за обављање регулисаних професија у Србији. Србија се обавезала да у периоду пре приступања ЕУ донесе поменути закон, који ће имати одложено дејство, односно примењиваће се од момента приступања ЕУ, навео је министар.

Након конструктивне дебате, која је уследила, чланови Одбора су једногласно усвојили све предлоге закона дневног реда седнице.

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Зукорлић а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Наташа Јовановић, Олена Папуга, доц. др Михаило Јокић, проф. др Љубиша Стојмировић, проф. др Марко Атлагић, Милетић Михајловић, Андријана Аврамов, Арпад Фремонд и проф. др Жарко Обрадовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 9. септембар 2019. | 36. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 09.09.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја