Петак, 27. новембар 2015.

36. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници од 27. новембра, чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова упознали су се са „Зрењанинским моделом“ у борби против насиља у породици.


Отварајући седницу, председник Одбора Мехо Омеровић подсетио је да се 25. новембра обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, када почиње и 16 дана активизма у овој борби. Он је истакао да се овим проблемом Одбор у континуитету бавио до сада, као и да је у 2015. години 36 жена страдало као жртва породичног насиља, што је податак који треба да забрине и упозори све институције које треба да се боре против насиља над женама и у породици. Зрењанински модел у борби против насиља у породици повезује на прави начин четири институције у овој борби, а то су центар за социјални рад, полиција, тужилаштво и правосуђе, што треба да буде путоказ другима како институције треба да раде, закључио је Омеровић.

„Зрењанински модел“ у борби против насиља у породици представили су Слободан Јосимовић, заменик јавног тужиоца из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду и Младен Вујин, заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Зрењанину.

Седница је почела минутом ћутања и одавањем поште последњој жртви породичног насиља у Зрењанину, а које се догодило на Међународни дан борбе против насиља над женама и у породици, као и другим жртвама насиља у породици.

У краћој презентацији представљени су нормативни оквир за сарадњу центра за социјални рад, полиције, тужилаштва и правосуђа, принципи и модел те сарадње.

Након презентације отворен је дијалог у коме су представници других институција са територије Зрењанина, али и других општина, представили своја искуства, али и проблеме са којима се суочавају у борби против насиља у породици.

Председник Одбора Мехо Омеровић истакао је да ће Одбор, на некој од наредних седница, а на основу свега што се данас чуло, донети одговарајуће закључке које ће упутити надлежним институцијама на даље поступање.

Седници су присуствовали градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, као и представници извршне власти, тужилаштава, полиције, правосуђа и центара за социјални рад на територији АП Војводина.

Седница је одржана ван седишта Народне скупштине, у Зрењанину, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Седници је председавао Мехо Омеровић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1