Уторак, 1. децембар 2015.

35. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, одржаној 1. децембра, чланови Одбора разматрали су Предлог закона о рударству и геолошким истраживањима у начелу, и Предлог стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, у начелу и у појединостима.


Предлог закона, као и Предлог стратегије, у име Министарства рударства и енергетике, образлагала је Мирјана Филиповић, државни секретар.

Том приликом, када је реч о Предлогу закона о рударству и геолошким истраживањима, Филиповић је, као основне циљеве који су планирани доношењем тог закона, издвојила стварање услова за транспарентно издавање одобрења за вршење геолошких истраживања и експлоатације минералних сировина, затим омогућавање ефикаснијег вршења делатности геолошких истраживања свих минералних сировина и ресурса, као и геолошка истраживања која се изводе у циљу истраживања геолошке средине за потребе просторног и урбанистичког планирања, пројектовања, изградње објеката, санације и рекултивације ресурса, притом истакавши да се доношењем истог испуњавају услови за имплементацију прописа Европске Уније.

Након образложења државног секретара и расправе која је уследила, Одбор је, већином гласова, одлучио да прихвати Предлог закона о рударству и геолошким истраживањима, у начелу.

У наставку седнице, Филиповић је говорила и о Предлогу стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, нагласивши да би, доношењем и спровођењем наведене стратегије, кроз низ правних и конкретних инвестиционих решења и пројеката, до 2020. године, требало да се постигне жељени степен производње електричне енергије из обновљивих извора енергије, као и да се подигне степен енергетске ефикасности и смањи емисија гасова стаклене баште.

Отварајући расправу у начелу о Предлогу стратегије, председница Одбора проф. др Александра Томић подсетила је све присутне да се о наведеној стратегији, у форми јавне дебате, дискутовало на Трећем састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије, одржаном 2. септембра 2015. године, током кога су учесници истог формулисали препоруке које су упућене надлежним министарствима Владе Републике Србије.

Након расправе, чланови Одбора одлучили су да прихвате, у начелу, Предлог стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, након чега је уследила расправа у појединостима.

На Предлог стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, од стране народних посланика, поднето је укупно шест амандмана, од којих je Одбор прихватио један на тачку 2.3 Предлога стратегије.

Испред Министарства рударства и енергетике седници су, са сарадницима, присуствовали државни секретар Мирјана Филиповић и помоћник министра Синиша Танацковић

Седници је председавала проф. др Александра Томић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 1. децембар 2015. | 35. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 01.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1