Среда, 29. јануар 2014.

31. седница Одборa за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одборa за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржаној 29. јануара, размотрена је Петиција студената уписаних на основне студије до ступању на снагу Закона о високом образовању (10.септембра 2005.), утврђена листа кандидата за избор једног члана Националног просветног савета и одржана презентација Нацрта закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту.


Проф.др Марко Атлагић образложио је Петицију коју је потписало око 3700 студената уписаних на висококошколске студије пре ступања на снагу Закона о високшколском образовању. Навео је неистовремено увођење студирања по Болоњској декларацији на факултетима и материјално стање стутената као главне разлоге због којих би чланови Одборa за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво требало да је подрже.
Министар просвете, науке и техонлошког развоја Републике Србије, др Томислав Јовановић истакао је да је Министарство већ предузело одређене кораке по питању превазилажења проблема преласка студената на болоњски начин студирања. Одржао је састанак са ректорима универзитета и сугерисао да се овим студентима омогући већи број испитних рокова као и евентуалне додатне консултације на факултетима.
Одбор је једногласно подржао Петицију којом се захтева измена члана 123. ст.5. Закона о високом образовању по коме би студенти уписани на основне студије и на студије на вишим школама по ранијем наставном плану и програму, без обзира које школске годину су уписали студије, пре или после ступања на снагу овог Закона, имали право да заврше студије по започетом наставном плану.
Одбор је утврдио листу од два кандидата: Иван Ковачевић из Београда и Блажо Перовић из Суботице, која ће се доставити Народној скупштини јер су се стекли услови за спровођење поступка избора једног члана Националног просветног света из реда Удружења послодаваца, на време до 15.марта 2015. године.
Презентацији Нацрта закона о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту присуствовао је министар омладине и спорта Вања Удовичић, са сарадницима.
Представник Антидопинг агенције Републике Србије, господин Бојан Вајагић образложио је значај прилагођавања Закона о спорту Светском антидопинг кодексу и Копенхашкој декларацији.
Током расправе, чланови Одбора су се посебно интересовали за питања унапређења школског и универзитетског спорта и надзора над спортским радницима којима родитељи поверавају своју децу.
Министар Удовичић одговорио је да се Министарство омладине и спорта свесрдно ангажује на овим пољима и да је у току реализација пилот пројекта регионалне унуверзитетске кошаркашке и одбојкашке лиге.

Седници је председавао проф. др Миодраг Стојковић, председник Одбора.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31