Среда, 2. децембар 2015.

31. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 2. децембра, чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва упознали су се са резултатима истраживања и препорука за живот у заједници особа са интелектуалним и менталним тешкоћама.


Са програмом, начином рада и проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом и интелектуалним и менталним тешкоћама, члановима Одбора представио је Никица Будимировић из Форума младих са инвалидитетом. Он је представио предлог измена постојећег законодавства, са посебним освртом на тешкоће при запошљавању особа са инвалидитетом. Особе са интелектуалним и менталним тешкоћама би могле да се на бољи начин укључе у тржиште рада уз ангажовање радних асистената, а бенефити од укључивања у сферу рада би имали, како особа са инвалидитетом, тако и породица и само друштво, закључио је Будимировић.

Милан Самарџија из Републичког завода за социјалну заштиту представио је рад ове институције, која се између осталог бави подршком пружаоцима услуга из система социјалне заштите, а пре свега екстерном супервизијом као видом подршке особама са инвалидитетом. Он је представио члановима Одбора нормативни оквир рада Републичког завода, али и планове за развој капацитета локалне самоуправе да пруже подршку особама са инвалидитетом, као и пројекат деинституционализације.

Маргарета Кецман представила је, испред Креативног едукативног центра, примере из праксе, рад Центра и кориснике услуга. Особе са интелектуалним тешкоћама су најугроженија и најбројнија група особа са инвалидитетом, коју прати стигматизација у друштву, која подразумева непоштовање достојанства и личног интегритета, али и дискриминацију. Кецман је представила програме укључивања особа са интелектуалним потешкоћама у живот заједнице, али и њихово радно ангажовање, која је и један вид рехабилитације. До сада је посредством Центра запослена 121 особа, девет уз помоћ асистента, а чак 30 самостално. Послове које ове особе могу да обављају су курирски послови, кафе кувари, хигијеничари, помоћни радници у кухињама и ресторанима и слично. Своја искуства представио је и један од корисника услуга Центра Самир Бичек. Такође, представници Центра представили су ефекте које од овог програма имају како корисници, тако и послодавци и породица.

На седници је приказан и краћи филм у коме корисници услуга Центра говоре о својим искуствима и радном ангажовању.

Након презентација, у дискусији која је уследила, чланови Одбора исказали су поштовање према ентузијазму организација које помажу особама са интелектуалним потешкоћама и оценили да је рад организација које су данас представиле свој рад, најефикаснији начин за пуну инклузију особа са инвалидитетом. Такође, говорило се и о укључивању особа са инвалидитетом у политички живот земље и рад политичких партија, о новим законским решењима, о сарадњи удружења и Одбора у будућности, и друго.

Седници је председавала др Весна Ракоњац, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 2. децембар 2015. | 31. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 02.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
недеља, 25. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја