Четвртак, 20. септембар 2018.

29. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници Одбора, одржаној 20. септембра, разматран је у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине и Предлог одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2018. годину.


Вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић истакао је да је Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, предлог без и једне рестриктивне мере. Њиме се, пре свега, укида Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, што значи да ће од 1. октобра све пензије бити исплаћиване у износу који су имале пре умањења. Овим Предлогом закона, између осталог, мења се начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике са „бенефицираним радним стажом“, уводи се промена у начину обрачуна последње године стажа осигурања и престају овлашћења Фонда за пензионо и инвалидско осигурање, да врши принудну наплату на име неуплаћених доприноса за пензионо и инвалидско осигурање.

Чланови Одбора, већином гласова, усвојили су у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине и Предлог одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2018. годину.

Седници је председавала председница Одбора Миланка Јевтовић Вукојичић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Драган Савкић, Јосип Броз, Горица Гајић, Александра Малетић, Весна Николић Вукајловић, Бојан Торбица, др Предраг Јеленковић, др Владо Бабић и Милена Ћорилић.

Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 20. септембар 2018. | 29. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 20.09.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5