Петак, 4. децембар 2015.

29. седница Одбора за образовање науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржаној 4. децембра, разматран је Предлог закона о спорту, у начелу и Предлог закона о изменама и допунама закона о научноистраживачкој делатности, у начелу, које је поднела Влада.


Предлог закона о спорту, образложио је Вања Удовичић, министар омладине и спорта, који је истакао да ће доношењем новог закона унапредити спорт у Србији и да је Предлогом закона урађена целокупна анализа свеукупног система спорта. Најбитније промене доношењем новог закона омогућиће ширење базе и јачање спорта у локалним заједницама. Разлози доношења новог закона су и унапређење здравствене заштите спортиста, спортских стручњака и деце, спречавање негативних појава у спорту, попут недоличног понашања гледалаца на спортским дешавањима, стварање оквира за повећање обухвата бављења спортом деце, младих, жена, старих и особа са инвалидитетом, ограничење улоге менаџера и трајања уговора са професионалним спортским играчима.

У дискусији која је уследила, чланови Одбора изнели су слична мишљења о предложеном законском решењу, и одлучили да предложе Народној скупштини да прихвати Предлог закона о спорту, у начелу.

О Предлогу закона о изменама и допунама закона о научноистраживачкој делатности, говорио је Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, који је истакао да постоји неодложна потреба доношења Предлога закона, ради доношења нове Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од десет година, истраживачких програма од општег интереса, и финансирања истих.

Циљеви који би се постигли доношењем овог Предлога закона су унапређење квалитета научноистраживачког рада, примена резултата истраживања, ефикаснији и делотворнији рад тела, комисија и других организација у систему научноистраживачке делатности, побољшање ефикасности алокације и употребе свих научноистраживачких и развојних ресурса, изградња и даљи развој иновативног друштва заснованог на знању.

Након краће дискусије чланови Одбора су одлучили да предложе Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама закона о научноистраживачкој делатности, у начелу.

Првом делу седнице председавала је председница Одбора Александра Јерков, а потом заменик председника Одбора проф. др Љубиша Стојмировић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 4. децембар 2015. | 29. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 04.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1