Понедељак, 25. октобар 2021.

27. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници Одбора одржаној 25. октобра, чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику разматрали су Предлог закона о изменама Закона о буџету Републике Србије за 2021. годину, Раздео 21 – Министарство привреде, Раздео 28 – Министарство рударства и енергетике и Раздео 32 – Министарство трговине, туризма и телекомуникација, који је поднела Влада.


Предлог закона образложили су Ана Васовић саветник у Министарству финансија, Милан Љушић државни секретар у Министарству привреде, Јованка Атанацковић државни секретар у Министарства рударства и енергетике и Жикица Несторовић државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Ана Васовић је истакла да је извршена измена у структури и висини расходне стране и ревизија прихода од 2021. године, који су већи у износу од 9, 7 одсто у односу на износе предвиђене ребалансом буџета из априла месеца.

Истакла је да је за раздео који се тиче Министарства трговине, туризма и телекомуникације додато 240 милиона за дигитализацију туристичке понуде.

Милан Љушић је истакао да је урађена прерасподела средстава која се тичу раздела Министарства привреде и додао да је буџет Министарства привреде ребалансом у априлу износио 104 милијарде динара, а овим Предлог закона о изменама Закона о буџету је предвиђено 93,3 милијарде динара. Министарство привреде је у односу на претходни буџет остварила уштеду у износу од 7.1 милијарде динара, које ће бити враћене у буџет Републике Србије.

Јованка Атанацковић је истакла да се Министарство рударства и енергетике води политиком која тежи да обезбеди повећање енергетске ефикасности, кроз нову Управу за енергетску ефикасност. Навела је да је за следећу годину одвојен буџет у износу од 2 милијарде динара, који је намењен грађанима за замену столаријe, како би своје домове учинили енергетски ефикасним и тиме допринели уштеди енергије.

Жикица Несторовић је додао да је Предлогом закона о изменама Закона о буџету Републике Србије за 2021. годину, опредељена и помоћ туристичким агенцијама у износу од 50 милиона динара. Субвенције ће се додељивати туристичким агенцијама на име текућих трошкова за обезбеђење гаранције путовања за ову годину.

Након краће расправе која је уследила, чланови Одбора су предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама Закона о буџету Републике Србије за 2021. годину, Раздео 21 – Министарство привреде, Раздео 28 – Министарство рударства и енергетике и Раздео 32 – Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова;.Зоран Томић, Војислав Вујић, доц. др Илија Животић, Снежана Петровић, Весна Стамболић, Наташа Љубишић, Снежана Пауновић, Гојко Палалић, Ненад Крстић, др Александра Томић, Бранимир Јовановић, Адријана Пуповац и Младен Бошковић.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 25. октобар 2021. | 27. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 25.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2