Уторак, 1. октобар 2013.

25. седница Одбора за спољне послове

На седници Одбора за спољне послове одржаној 26. септембра и 1. октобра, чланови Одбора обавили су разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Краљевини Холандији Петром Вицом, пре одласка на дипломатску дужност.


Амбасадор Вицо представио је будуће приоритете рада наше дипломатске мисије у Холандији. Он је указао на чињеницу да је Холандија један од оснивача и истакнутих чланова Европске уније која има значајан утицај на политику проширења. Холандски Парламент је важан фактор у спољној политици земље, рекао је амбасадор Вицо и додао да већу пажњу треба посветити унапређењу парламентарне сарадње две земље. Поред економске сарадње, чији су потенцијали недовољно искоришћени, амбасадор Вицо је нагласио и значај сарадње са правним институцијама Холандије.

Председник Одбора Милош Алигрудић обавестио је чланове Одбора да ће народној посланици Санди Рашковић Ивић, такође члану овог Одбора, бити уручена титула почасног грађанина општине Кастели, у регији Абруцо у Италији, због посебног доприноса на пољу унапређења културне и економске сарадње на нивоу општина између Србије и Италије.

У наставку седнице 1. октобра, Одбор је дао сагласност за учешће председнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Милице Дроњак на састанку председника одбора за рад и социјална питања, у оквиру парламентарне димензије председавања Литваније Саветом ЕУ, 10. и 11. новембра 2013. године у Виљнусу. Одбор је дао сагласност и за организовање семинара на тему улоге парламената у борби против корупције,који ће се одржати у Народној скупштини 29. новембра 2013. године, на иницијативу ПССЕ, као и за учешће народних посланица Дубравке Филиповски и Марије Обрадовић на конференцији Женско предузетништво - стуб привредног развоја, од 11. до 13. октобра 2013. године,у Херцег Новом, Црна Гора.

Одбор је констатовао редовне активности сталних делегација Народне скупштине и усвојио извештаје о реализованим посетама и контактима у претходном периоду.

На овој седници, чланови Одбора обавили су разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Уједињеном Краљевству Огњеном Прибићевићем, пре одласка на дипломатску дужност. Амбасадор Прибићевић је рекао да ће приоритети његовог рада, у складу са спољном политиком Владе, бити залагање амбасаде за заузимање повољнијег става Велике Британије по питању Косова и Метохије, као и унапређење економске, научне и културне сарадње. Прибићевић је истакао да Велика Британија подржава улазак Србије у ЕУ и додао да треба интензивирати посете парламентарних делегација.

На овој седници, констатоване су измене и допуне у ПГП са Холандијом, а за новог председника ПГП са Ираком изабран је народни посланик Драгомир Карић.

Седници су председавали Милош Алигрудић, председник Одбора и Ирена Вујовић, заменик председника Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 1. октобар 2013. | 25. седница Одбора за спољне послове 01.10.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја