Уторак, 12. јун 2018.

24. седницa Oдбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 12. јуна, чланови Одбора су размотрили Информацију о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за период од 1. октобра до 31. децембра 2017. године и за период од 1. јануара до 31. марта 2018. године.


Информације о раду Министарства образложили су државни секретари у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић и Негован Станковић и том приликом упознали чланове Одбора са реализованим нормативним и програмским активностима из области социјалне заштите, запошљавања и мигрантске кризе у поменутом периоду. Стана Божовић је истакла да Србија води одговорну социјалну и популациону политику, истакавши да се држава заузела да се створи повољан амбијент за повећање наталитета.

Председница Одбора Миланка Јевтовић Вукојичић је истакла да се у поменутом периоду ресорно Министарство одговорно понашало при трошењу буџетских средстава, имајући у виду да је 72 одсто средстава усмерено на крајњег корисника, а нарочито на помоћ породицама са децом. Такође, похвалила је ефикасан рад инспектората за рад, пре свега по питању сузбијања илегалног рада, односно рада на црно, као и формирање интегрисаног инспекцијског надзора који има за циљ вршење контроле код послодаваца, како радног односа, тако и безбедности и здравља на раду запослених лица.

Након конструктивне расправе, чланови Одбора су већином гласова прихватили информације о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за период од 1. октобра до 31. децембра 2017. године и од 1. јануара до 31. марта 2018. године.

У наставку рада, Одбор је размотрио Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Руске Федерације о социјалној сигурности, који је образложио Зоран Милошевић, в.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакавши да се Споразум примењује на држављане страна уговорница и чланове њихових породица који имају пребивалиште на територији једне од страна уговорница. Споразумом се, пре свега изједначавају права и обавезе наших држављана који раде у Руској Федерацији са руским држављанима и истим је регулисано право запослених на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију, право у случају повреде на раду и професионалне болести и право на накнаду погребних трошкова.

Након кратке расправе, чланови Одбора су већином гласова предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Руске Федерације о социјалној сигурности.

На седници је размотрен и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији, којим су уређени услови и обим запошљавања држављана Републике Србије у Републици Словенији, услови и поступак за издавање дозволе која омогућава запошљавање, права и обавезе словеначког послодавца и грађана Србије који се запошљавају у Словенији.

Чланови Одбора су већином гласова предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији.

Седници је председавала председница Одбора Миланка Јевтовић Вукојичић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Драган Савкић, Сандра Божић, прим. др Бранимир Ранчић, Горица Гајић, Татјана Мацура, Бојан Торбица, др Предраг Јеленковић, прим. др Владо Бабић и Милена Ћорилић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 12. јун 2018. | 24. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 12.06.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја