15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

15. новембар 2019. Учесници 24. седнице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Петак, 15. новембар 2019.

24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржао је, 15. новембра 2019. године седницу ван седишта Народне скупштине, у Панчеву, на којој је размотрено питање остваривањa права на службену употребу језика и писама националних мањина.


Седници је, поред чланова Одбора, присуствовао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, Драгана Вујков, саветница заштитника грађана, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана-омбудсман, представници националних савета националних мањина, представници Скупштине АП Војводине и (Покрајинске Владе), надлежни органи локалне самоуправе, Савет за међунационалне односе Града Панчева, омбудсман Града Панчева и организације цивилног друштва.

Председница Одбора Јасмина Каранац навела је да је Народнa скупштинa усвојила нова законска решења која доприносе унапређењу мањинских права, а посебно Закон о службеној употреби језика и писама, Закон о заштити права и слобода националних мањина и Закон о националним саветима националних мањина.

Истакла је, да је циљ одржавања ове седнице да се кроз контролну функцију парламента, размотри примена усвојених закона, у присуству управо оних органа који ове законе припремају и примењују, као и оних на које се закон односи и чијим правима треба да допринесе.

За Народну скупштину имајући у виду њену законодавну и контролну функцију, веома је важно да имамо добар правни оквир и примењиве законе који ће обезбедити изградњу ефикасне интегративне мањинске политике и очување културних и језичких разноликости свих националних мањина које у њој живе. Овај циљ смо себи поставили и када је реч о нашем путу ка Европској унији. О томе говори посебан Акциони план за остваривање права националних мањина, али и наша опредељеност да у овој области у наш систем интегришемо све оно што је прописано међународним стандардима, пре свега Савета Европе.

Учесницима су се обратили Саша Павлов, градоначелник града Панчева, који је говорио о остваривању права националних мањина на територији града Панчево, Џон Клејтон (John Clayton), шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС- у Србији, који је говорио о активностима Мисије ОЕБС у областима остваривања права националних мањина, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска права Владе Републике Србије, која се у свом излагању осврнула на међународни оквир и добијене препоруке које се односе на Србију.

Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, говорила је о законодавном оквиру и остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина на територији појединих локалних самоуправа. Драгана Вујков, саветница заштитникa грађана, представила је Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби мађарског језика и писма и Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби албанског језика и писма.

Представници националних савета националних мањина изнели су своја искуства у остваривању права на службену употребу језика и писма националних мањина

Одбор је ову седницу одржао ван седишта Народне скупштине, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Седници је председавала председница Одбора Јасмина Каранац, а присуствовали су чланови и заменици чланова: Миланка Јевтовић Вукојичић, Олена Папуга, Весна Ивковић, Љупка Михајловска, Оливера Огњановић и Виолета Лутовац Ђурђевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 15. новембар 2019. | 24. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 15.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 25. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја