12. фебруар 2016. Учесници 24. састанка Економског кокуса

12. фебруар 2016. Учесници 24. састанка Економског кокуса

Петак, 12. фебруар 2016.

24. састанак Економског кокуса

Чланови Економског кокуса упознали су се, на 24. састанку, одржаном 12. фебруара, са Нацртом закона о систему плата запослених у јавном сектору.


Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, говорећи о Нацрту закона истакла је да је један од циљева израде Нацрта био да се, између осталог, демистификују плате у јавном сектору. У процесу сагледавања, односно, израде каталога радних места и звања, установљено је да плате и нису баш толико различите, али да систем мора да буде транспарентнији. Овим Нацртом прописује се његова транспарентност и принципи уређења јавне управе, додала је Удовички.

Она је подсетила да јавна предузећа нису изузета из Нацрта закона, она му једноставно не припадају, јер је ово Нацрт закона за државну управу. Такође, слично је и са Народном банком Србије, која по међународним класификацијама спада у јавни корпоративни сектор, подвукла је Удовички.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић представио је новине које Нацрт закона доноси, а које се односе на прерачун плата на јединствену основицу како би биле упоредиве, доношење посебних закона којима ће се регулисати радно-правни статус, плате и друга примања, утврђивање радних места у јавној управи и припремање каталога радних места у целој општој управи. Такође, они државни органи који звања, положаје и радна места утврђују посебним законима, то право задржавају, а плате функционера који руководе органом ће бити најмање 10 одсто више од највише плате државног службеника у органу, додао је Маравић. Основна плата ће се утврђивати према основици и матрици распона, у коју ће се сва звања и радна места уклопити, а са применом ће се почети од буџета за 2017. годину. Нацрт претпоставља основне принципе по којима део плате мора да зависи од учинка, што ће бити део посебног закона којим ће се одредити његово мерење, подсетио је Маравић. Такође, део плате остаје и минули рад, као и додаци на плату који ће бити исти за све у систему, као што су рад ноћу, рад за време државног празника и друго.

Након презентације, чланови Економског кокуса, НАЛЕД-а и представници локалних самоуправа из Шапца, Пећинаца, Аранђеловца и Чачка, разменили су мишљења о предложеним решењима са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе. Разговарало се о посебним законима који ће приближније уредити ову област, уређењу плата у јавним предузећима, минулом раду као саставном делу плате и усклађености овог дела Нацрта закона са Законом о раду, и друго.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5