Уторак, 28. март 2006.

23. седница Одбора за рад, борачка и социјална питања

На Двадесет трећој седници, одржаној 28. марта, Одбор за рад, борачка и социјална питања размотрио је и у начелу прихватио Предлог закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, који је поднела Влада Републике Србије.На Двадесет трећој седници, одржаној 28. марта, Одбор за рад, борачка и социјална питања размотрио је и у начелу прихватио Предлог закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, који је поднела Влада Републике Србије.

Образлажући Предлог закона, министар рада, запошљавања и социјалне политике Слободан Лаловић је рекао да је ово први из сета закона из ове области. Ускоро се очекује да се у скупштинској процедури нађе и предлог закона о запошљавању и рехабилитацији особа са инвалидитетом.

Министар Лаловић је нагласио да, поред међународних обавеза у том смислу, наша земља мора донети законе који се односе на ову категорију, јер она чини чак 10 одсто укупног становништва. Предлогом закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом прописује се поштовање права особа са инвалидитетом у складу са Повељом УН, забрана посредне и непосредне дискриминације као и укључивање особа са инвалидитетом у све области друштвеног живота на основама једнакости и укључивање у доношење одлука које се на њих односе. Влада ће поднети и амандман који ће у Предлог закона уврстити и одредбу о санкцијама да све не би остало на констатовању да је повреда учињена.

Министар Лаловић је истакао да је ова година проглашена загодину једнаких шанси и да је планирано пуно активности које треба да доведу до промене свести грађана.

На седници је размотрено 16 амандмана народних посланика. Два амандмана су постала саставни део Предлога закона, а остали ће бити размотрени на седници Народне скупштине.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2