Уторак, 30. мај 2006.

23. седница Одбора за смањење сиромаштва

Одбор за смањење сиромаштва одржао је Двадесет трећу седницу 30. маја. Председавала је Снежана Стојановић – Плавшић, а у раду Одбора су учествовали представници Комесаријата за избеглице и Програма за развој Уједињених нација (UNDP).Одбор за смањење сиромаштва одржао је Двадесет трећу седницу 30. маја. Председавала је Снежана Стојановић – Плавшић, а у раду Одбора су учествовали представници Комесаријата за избеглице и Програма за развој Уједињених нација (UNDP).

На седници је расправљано о Предлогу закона о избеглицама. Говорећи о Предлогу закона, комесар за избеглице Драгиша Дабетић, комесар за избеглице, рекао је да у Србији тренутно живи око 107. 000 лица са статусом избеглица и још око 300.000 избеглих лица која су добила држављанство Републике Србије. Активности Републике Србије усмерене су на њихову интеграцију у друштво или повратка у земље порекла. Према подацима Комесаријата, у Хрватску се вратило око 60 000 а у Босну и Херцеговину око 110 000, углавном старијих лица.

Предлогом закона о избеглицама предвиђено је спровођење пројеката који ће путем позитивне дискриминације омогућити избеглицама да се укључе у друштво, пре свега да реше стамбено питање. Из донација ће бити обезбеђено око 2 500 станова које ће избеглице моћи да купе за 50 одсто тржишне вредности или изнајме по повољним условима. Тако прикупљена средства улагаће се у изградњу стамбених јединица за избеглице. Поред стамбене изградње, средства ће бити обезбеђена и за откуп сеоских кућа и додељивање пакета грађевинског материјала.

Чланови Одбора су одлучили да у јуну организују округли сто на тему „Избеглице у Србији – јуче, данас, сутра“, на коме ће релевантни стручњаци говорити о овом, у Србији веома важном питању.

На седници је разговарано и о активностима Одбора у Пројекту сарадње са UNDP, којим је обухваћено више одбора у Народној скупштини.


Одбори везани за ову активност