Уторак, 13. март 2018.

22. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

Чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво су, на седници одржаној 13. марта, размотрили стање на Универзитету у Крагујевцу и спроведене процедуре за избор ректора Небојше Арсенијевића.


Председник Одбора др Муамер Зукорлић, отварајући седницу, навео је да Универзитет у Крагујевцу игнорише налазе и препоруке просветне инспекције, као и препоруке Агенције за борбу против корупције, за разрешење ректора Небојше Арсенијевића.

Чланове Одбора су о предузетим активностима надлежних органа информисали државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Џамић и в. д. председника Националног савета за образовање Бранислав Јеремић.

Владимир Џамић је истакао да се Министарство држало својих законских надлежности и да је, поступајући по допису Националног савета за високо образовање, покренут инспекцијски надзор, где је утврђено кршење Закона о високом образовању. На основу обављеног инспекцијског надзора, упућен је допис и позван Савет Универзитета у Крагујевцу да размотри разрешење ректора Арсенијевића, навео је Џамић. Он је нагласио да ће, уколико Савет не поступи у законски утврђеном року, министар преузети своја законска извршна овлашћења и да је неопходно спречити злоупотребу аутономије Универзитета.

Бранислав Јеремић је информисао чланове Одбора о закључцима Националног савета за високо образовање, који су упућени Министарству, Савету Универзитета у Крагујевцу и ректору. Он је истакао да ова афера наноси штету, не само Крагујевачком универзитету, већ и целом систему високог образовања.

Након дуже расправе, Одбор је усвојио закључке којима тражи од министра просвете, науке и технолошког развоја да, у складу са законом, предузме потребне мере за смену ректора Универзитету у Крагујевцу Небојше Арсенијевића, као и препоруку надлежном тужилаштву да испита елементе кривичне одговорности ректора Арсенијевића.

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Зукорлић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Олена Папуга, Никола Савић, Богдан Обрадовић, Љибушка Лакатош, проф. др Жарко Обрадовић, мр Александра Јерков, др Даница Буквић, Фатмир Хасани, Ђорђе Косанић, Наташа Ст. Јовановић, проф. др Љубиша Стојмировић, проф. др Марко Атлагић и Милена Бићанин.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 13. март 2018. | 22. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 13.03.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6