Среда, 25. децембар 2013.

21. седница Одбора за културу и информисање

На седници Одбора за културу и информисање, одржаној 25. децембра, дискутовало се о проблему принудне наплате дуговања доприноса за ПИО и здравствено осигурање за самосталне уметнике.


Председник Националног савета за културу Душко Паунковић је члановима Одбора указао на проблем кашњења уплата од стране Секретаријата за културу Града Београда, што за последицу има да се слободним уметницима, који спадају у категорију самосталних пореских обвезника, на терет стављају дуг и камате које одатле произилазе.
О овом питању разговарало се и на састанку Радне групе коју је Одбор за културу и информисање образовао на 17. седници одржаној 25. новембра и представника Координационог одбора репрезентативних уметничких удружења који су такође учествовали у раду седнице Одбора.
Представница Пореске управе Рада Костић рекла је да узрок проблема лежи у неусклађености Закона о култури и Закона о доприносима и да је једно од могућих решења отписивање дугова самосталних уметника, за шта је једино надлежна Влада.
Чланови Одбора оценили су да је неопходно хитно решавање статуса слободних уметника у Србији од којих је скоро 90 одсто регистровано у Београду и негодовали што седници нису присуствовали представници Министарства културе и информисања.

Након дискусије, Одбор је усвојио следеће закључке:
1) Одбор тражи од Владе да донесе закључак којим се према самосталним уметницима прекида поступак принудне наплате;
2) Одбор позива надлежне државне институције и надлежне органе локалних самоуправа да учествују у раду јавног слушања које ће се одржати почетком следеће године, где ће се одлучивати о законским решењима којима се регулише статус слободних уметника;
3) Одбор апелује на локалне самоуправе да преузете обавезе извршавају на време.

У наставку рада, Одбор је донео одлуку о одржавању два јавна слушања у периоду јануар – јун 2014. године на којима ће се разговарати о статусу слободних уметника и доношењу новог закона о оглашавању.

Одбор је такође одлучио да упути препоруку Министарству културе и информисања за утврђивање јасних критеријума за издавање просторија националних установа културе које треба да буду у складу са основном наменом тих институција.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3