Среда, 10. јануар 2007.

21. Седница одбора за иностране послове

Чланови Одбора за иностране послове Народне скупштине Србије обавили су на седници 10. јануара разговор са новоименим амбасадором Републике Србије у Краљевини Белгији др Александром Фатићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност.Чланови Одбора за иностране послове Народне скупштине Србије обавили су на седници 10. јануара разговор са новоименим амбасадором Републике Србије у Краљевини Белгији др Александром Фатићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност. Седницом је председавала је Гордана Чомић.

Излажући приоритете у свом будућем раду, Фатић је нагласио да Србија тек почиње да развија односе са Белгијом као самостална држава. Стога је предстојећи период посебно значајан за наше представљање и развијање нових односа и сарадње између две земље. Он је истакао да је значај Белгије за Србију данас много већи него ранијих година јер се положај наше земље у односу на Европску унију и НАТО може унапређивати управо кроз развој билатералне сарадње са земљама као што је Белгија. Од билатералне сарадњe са Белгијом може се очекивати да помогне Србији на међународном плану, посебно ако се има у виду да ће она ове године постати нестални члан Савета безбедности УН.

Амбасадор Фатић је истакао да ће у наредном периоду посебну пажњу посветити политичким и безбедносним аспектима билатералних односа са Белгијом и Луксембургом, као и питањима економске сарадње са овим државама.

Фатић је нагласио да је Белгија подржала пријем Србије у Партнерство за мир и да је међу земљама које се залажу за њено прикључење Европској унији, уз испуњавање преузетих међународних обавеза, а посебно сарадњeса Хашким трибуналом.

Он је истакао да Белгија има избалансиран став о преговорима о статусу Косова и Метохије и противи се наметању једностраних решења. Наиме, Белгија се залаже за такво коначно решење у коме се ниједна страна неће осећати као губитник. Стога ће посебно значајно бити како ће се та земља поставити у односу на решење коначног статуса Косова и Метохије и наставак преговора Србије са Европском унијом, истакао је нови амбасадор.

Говорећи о својим предстојећим активностима, амбасадор Фатић је указао на потребу успостављања међупарламентарне сарадње, сарадње у војној области и у економској сфери. Он је подсетио да је Белгија, као једна од најразвијенијих европских држава, потенцијално један од великих инвеститора у иностранству и да би стога морало много да се уради на привлачењу белгијских инвеститора.

Амбасадор Фатић ће истовремено представљати нашу земљу и у Луксембургу.

Дајући подршку изложеном програму, чланови Одбора су посебно указали на значај успостављања парламентарне сарадње са земљама Бенелукса, као и са њиховим регионалним парламентима.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5