Четвртак, 13. јун 2019.

21. седница Одбора за здравље и породицу

На седници одржаној 13. јуна, чланови Одбора су размотрили Информацију о раду Министарства здравља за период јул–септембар и октобар–децембар 2018. године.


Информације о раду за поменуте периоде образложио је држaвни секретар Берислав Векић.

Упознао је чланове Одбора са нормативним активностима Mинистарства, истакавши да је донето више закона, међу којима су: Закон о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, Закон о људским ћелијама и ткивима, Закон о пресађивању људских органа, Закон о здравственом осигурању као и низ правилника и уредби.

Такође, информисао је Одбор са нацртима закона који су у припреми и активностима Министарства за наредни период. Истакао је да су, између осталог, у поступку израде измене и допуне Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему Аутономне покрајине Војводине и систему локалне самоуправе за 2017. годину, Уредба о измени Уредбе о планирању и врсти роба и услуга за које се спроводе централизоване јавне набавке и многи други правилници и уредбе.

Векић је навео да се континуирано ради на процесу европских интеграција и усклађивања законодавства са правним тековима ЕУ и додао да Министарство здравља координира и учествује у заједничким активностима Трећег програма ЕУ у области здравља (2014–2020). Истакао је да је Влада Републике Србије усвојила стратегију за превенцију и контролу ХИВ инфекције и АИДС-а у Републици Србији (2018–2025) са Акционим планом за период 2018–2021.

Берислав Векић је информисао чланове Одбора са ефикасним радом инспекције у другој половини 2018. години, и упознао их са бројем предмета и донетим решењима Одељења за санитарну инспекцију, Одељења за здравствену инспекцију и Одељења за инспекцију за лекове и медицинска средства и психоактивне контролисане супстанце и прекурсоре.

Државни секретар је упознао чланове Одбора са спроведеним пројектима из надлежности Министарства здравља у извештајном периоду, међу којима су и реконструкција клиничких центара у Србији (Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу)

Након опширног и детаљног излагања државног секретара Берислава Векића, чланови Одбора су већином гласова прихватили информације о раду Министарства за период јул–септембар и октобар–децембар 2018. године.

У наставку седнице, испред Радне група за разматрање представки, прим. др Милован Кривокапић изнео је више пристиглих представки грађана, које су размотрене и упућене надлежним институцијама на даље поступање.

Седници је председавао председник Одбора др сци. мед. Дарко Лакетић, а присуствовали су и следећи чланови и заменици чланова Одбора: др Даница Буквић, др Муамер Бачевац, прим. др Милован Кривокапић, др Светлана Николић Павловић, др Десанка Репац, Оливера Огњановић, др Љубица Мрдаковић Тодоровић, проф. др Милан Кнежевић, др Данијела Стојадиновић и Борка Грубор.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 13. јун 2019. | 21. седница Одбора за здравље и породицу 13.06.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја